Saltar apartados

La Càtedra Telefónica-Universitat d'Alacant propiciarà la inclusió social a través de l'aplicació de les Tecnologies del Llenguatge Humà

Catedra_UA_Telefon 

Alacant, 18 d'abril de 2012

Desenvoluparà un projecte de recerca per a la inclusió social de persones amb afàsia, dislèxia, autisme, problemes visuals i auditius

18 d'abril de 2012. Aquest matí, la Càtedra Telefónica-Universitat d'Alacant ha començat les seues activitats amb un acte de presentació que ha comptat amb la presència del rector, Ignasi Jiménez Raneda, del director territorial de Telefónica, Francisco Javier Castro Pérez, i del director del la càtedra i professor del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la UA, Antonio Ferrández Rodríguez, que ha presentat la programació anual que desenvoluparà la càtedra.

La Càtedra Telefónica-UA, dependent del Vicerectorat de Relacions Institucionals de la UA, s'ocuparà de desenvolupar programes formatius i un projecte d'investigació que tindrà com a principal objectiu d'estudi l’«Impacte de les tecnologies del llenguatge humà en la inclusió social», a més de cursos de màster i programes de doctorat, jornades, conferències, premis i concursos.

Segons el director de la càtedra, Antonio Ferrández, «per inclusió social entenem el procés que assegura que tots els segments de la societat participen de manera igualitària en tots els àmbits, econòmic, legal, polític o cultural».

Tal com ha explicat Ferrández, el projecte d'investigació que s'emmarca en la càtedra està centrat en l'impacte que les tecnologies del llenguatge humà tenen en la inclusió social de persones en situació de dependència per a facilitar-los l’accés a la informació i a l'educació. Concretament, «el projecte està adreçat a persones amb dificultats en la producció i comprensió del llenguatge, siga perquè pateixen afàsia, autisme, dislèxia, problemes auditius o visuals, siga perquè són persones grans amb dificultats d'aquesta mena que s’incrementen amb l'edat», ha afirmat el director en la seua intervenció.

El director també ha presentat la web de la càtedra. 

Per la seua banda, el rector, Ignasi Jiménez Raneda, ha afirmat avui que «el sistema universitari espanyol considera que la universitat ha d'assumir un paper protagonista en els processos de desenvolupament humà, explorant i portant a la pràctica noves estratègies destinades a construir una societat més justa i participativa», i que «la UA té, des dels seus inicis, un ferm compromís amb el seu entorn social i amb la defensa dels valors humans socials amb la finalitat de modelar de manera coresponsable el nostre entorn, i fomentar la participació ciutadana pel benestar social i el benefici de tots».

Aposta per la integració

Totes les activitats programades en la càtedra s'han estudiat al detall perquè la seua aplicació pràctica tinga el major abast social possible. Així, segons ha assenyalat Castro, «totes les accions previstes pretenen millorar la qualitat de vida de les persones dependents, facilitant-los l'accés a la informació i la comunicació amb altres persones i proporcionant-los eines que els ajuden a aconseguir objectius que els permeten la integració social».

I és que per a Telefónica, «la innovació és part de l'ADN de la companyia» i d’aquesta manera, segons ha destacat Castro, «perseguim beneficiar una societat que considera les aplicacions tecnològiques com una eina que millora la vida de tothom, però sobretot, dels qui tenen més dificultats».

Telefónica i la Universitat

Per a Telefónica, les càtedres són una eina fonamental per a acostar la tecnologia a la societat i contribuir al progrés amb solucions innovadores centrades en temes rellevants com l'educació, la sanitat i la inclusió.

La companyia intenta enfortir la relació amb les universitats per a posar en valor la tasca investigadora i afavorir, al mateix temps, la implantació, l'ús i el coneixement de les noves tecnologies.

Aquesta és la filosofia de la Xarxa de Càtedres Telefónica, que va nàixer fa prop d’una dècada i que en l'actualitat està formada a Espanya per 25 càtedres en 21 universitats.

 

Breu currículum d'Antonio Ferrández Rodríguez

Antonio Ferrández Rodríguez és professor titular de la UA en el Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la Universitat d'Alacant, i membre de l'Institut Universitari d'Investigació Informàtica.

Llicenciat en Informàtica per la Universitat Politècnica de València el 1990, va obtenir el doctorat en Informàtica en la Universitat d'Alacant el 1998. Ha impartit docència en Programació i Estructures de Dades de les titulacions d'Enginyeria Informàtica, en els programes de doctorat del departament esmentat i en el màster universitari oficial en Tecnologies de la Informàtica. Els seus principals interessos d'investigació són el processament del llenguatge natural, la resolució de problemes lingüístics (anàfora o el·lipsi), els analitzadors sintàctics i els sistemes extracció d'informació, recuperació d'informació i cerca de respostes. Ha participat en nombrosos projectes d'investigació relacionats amb aquests temes d'investigació, tant públics (nacionals i europeus) com a privats. Com a fruit d'aquesta investigació ha publicat 54 articles de revista, dos llibres, 13 capítols de llibre, quatre patents i 50 participacions en congressos.

També ha dirigit sis tesis doctorals i ha participat com a editor i membre de comitè de programa en diversos congressos.

Pel que fa a càrrecs acadèmics, ha ocupat la Secretaria del Centre d'Estudis de Doctorat i Postgrau (CEDIP) de la UA des de juliol de 2002 fins a novembre de 2007. Director del programa de doctorat Aplicacions de la Informàtica del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics, des d'abril de 2001 fins a juliol de 2002. Tresorer de la Societat Espanyola per al Processament del Llenguatge Natural (SEPLN), des del 25 de setembre de 1998 fins al 21 de juliol de 2004, i secretari de la mateixa societat, des del 16 de setembre de 1996 fins al 25 de setembre de 1998. El gener de 2012 va ser nomenat director de la Càtedra Telefónica-Universitat d'Alacant.

Catedra_UA_Telefonica_1   Catedra_UA_Telefonica_2

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464