Saltar apartados

El Taller d'Imatge de la Fundació General de la UA plasma les vivències de dos alacantins en Mauthausen en el documental Estació de peatge

Reproduir vídeo

Alacant, 1 de febrer de 2012

"No acabe de comprendre com havien arribat a crear bèsties on hi havia éssers humans ", es lamenta en el documental l'alcoià Francisco Aura Boronat.

Els testimoniatges i vivències de dos supervivents alacantins en el camp de concentració de Mauthausen (Àustria), Francisco Aura Boronat (Alcoi, 1918) i Antonio Ballesta Martínez (Albatera, 1910), són la base sobre la qual gira el documental Estació de peatge (Toll Station) realitzat per membres del Taller d'Imatge de la Universitat d'Alacant.

La idea original va partir del professor d'Història Contemporània de la UA, Josep Miquel Santacreu, amb el qual Vicente Pascual i Luís García Verdú, tots dos del Taller d'Imatge, havien elaborat temps abans el documental Castigats, peça audiovisual que recupera de l'oblit el testimoniatge de set víctimes valencianes de la repressió franquista. Aquest treball, que estava basat en la investigació realitzada pel professor, comptava amb dos testimoniatges que tenien pes suficient per si solos per a iniciar el desenvolupament d'un nou documental, explica Vicente Pascual. Es tracta dels testimoniatges de vida que van arreplegar de Francisco Aura Boronat i Antonio Ballesta Martínez, els qui es van marxar d'Espanya després de la Guerra Civil fugint dels nacionals, anant a assentar-se en el sud de França. Amb l'arribada de la Segona Guerra Mundial i l'ocupació de França pels nazis, van ser lliurats a aquests i traslladats al camp de concentració de Mauthausen. Des de 1941 i fins al 5 de maig de 1945, dia en què van ser alliberats per l'exèrcit nord-americà, els dos alacantins van estar en el camp de concentració de Mauthausen. Antonio Ballesta recorda en el documental que Metz va ser la primera estació francesa en la qual es van trobar després de la seua eixida i, a pesar que no va creure que podria eixir mai, estaven ja alliberats. La seua targeta d'exiliat polític emesa pel govern de França en els anys cinquanta indica dues dates: 26 d'abril de 1941 i 24 de juliol de 1945, la seua entrada i la seua eixida de Mauthausen.

Estació de peatge ha sigut realitzat, en la seua gran majoria, entre novembre de 2010 i novembre de 2011. Si bé comptaven amb material gravat dos anys abans, les imatges que il·lustren els testimoniatges dels protagonistes, han sigut preses en els dos rodatges que van efectuar en el camp de concentració, un a l'hivern i un altre en la primavera de 2011. "Volíem utilitzar el canvi d'estació hivern-primavera, com a metàfora del trajecte que va suposar passar de la barbàrie a l'alliberament ", explica Vicente Pascual. Barrejant-se amb grups de visitants de totes les nacionalitats, com poden ser espanyols, alemanys, austríacs o italians, l'equip realitzador fa un recorregut per Mauthausen i mostra com era i és, i la manera com es vivia allí. Tal com explica Vicente Pascual sobre la idea que subjau en el moment de cercar recursos que materialitzen els testimoniatges de les víctimes "tractem de transmetre les sensacions que una persona arriba a viure dins de l'antiga cambra de gas i en diferents llocs del camp". Luis García Verdú apunta que, procuren arribar sempre al muntatge amb suficient material per a prendre les oportunes decisions, ja que parteixen d'una base, però en el documental solen escriure el guió majorment en el muntatge.

El guió, muntatge i adreça d'Estació de peatge és obra dels membres del Taller d'Imatge de la Fundació General de la Universitat d'Alacant, Luís García Verdú i Vicente Pascual. Cristina Molina s'ha encarregat de la producció, traducció i subtitulat d'una cinta que ha comptat amb Ramón Delegido en la postproducció i tractament de la imatge. La postproducció de so ha sigut realitzada per Roberto Ruiz de Zafra, amb música original de Verónica Rubio (membre de l'OFUA de la UA). El professor del departament d'Història Contemporània de la UA, Josep Miquel Santacreu és qui ha aportat la idea, investigació històrica i localització de testimoniatges.

El documental té una durada de 57 minuts i s'edita subtitulat en tres idiomes (espanyol, anglès i alemany) i subtitulat. Està subvencionat pel Ministeri de la Presidència del Govern d'Espanya, per a activitats relacionades amb les víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme.

Documental_peaje1

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464