Saltar apartados

La Universitat d'Alacant crida l'atenció sobre el potencial turístic dels parcs naturals de la Comunitat Valenciana

IllesColumbretes

Alacant, 2 de febrer de 2012

Els parcs naturals de la Comunitat Valenciana posseeixen un potencial per a renovar les destinacions turístiques que ha de ser aprofitat. Així ho proposa un estudi de l'Institut d'Investigacions Turístiques de la Universitat d'Alacant, que assenyala que el notable patrimoni natural i cultural d'aquests espais està fins ara subestimado.

Aquest treball, que la seua primer signatari és la investigadora de l'Institut Margarita Capdepón, indica que, si ben aquests parcs "presenten un aprofitament encara limitat, sí existeix un creixent desenvolupament d'activitats recreatives que complementen la tradicional oferta turística de les destinacions litorals".

Assenyalen les autores (signen també l'article Isabel Rodríguez Sánchez i María Paz Such Climent) que la demanda turística actual reclama experiències basades en l'autenticitat i respectuoses amb el mitjà, i una major qualitat de l'entorn i els serveis, i que la revaloració del patrimoni natural pot contribuir a la renovació de les destinacions costaneres madures, de la qual depèn la viabilitat futura d'una activitat de gran importància socioeconòmica.

L'estudi, que analitza experiències d'aquest tipus en altres regions, ressalta que els espais naturals protegits del litoral valencià ofereixen una "magnífica representació d'albuferes, marjales i saladars litorals, que constitueixen els hàbitats d'una variada avifauna nidificante i invernante, juntament amb diversos massissos muntanyencs i un conjunt insular volcànic amb grans valors paisatgístics, geomorfològics i geològics. Al seu ric patrimoni natural cal afegir el cultural, doncs en molts casos la presència humana es remunta al neolític, així com altres béns de tipus etnològic". Però, a pesar que es es troben molt pròxims a les principals destinacions costaneres basats en un turisme massiu de sol i platja, en general s'han usat com a "mers escenaris".

Consideren les autores que les destinacions madures de sol i platja mediterranis en particular, així com les tendències del mercat turístic cap al consum d'experiències i productes amb un component natural i actiu major, fan que l'aprofitament amb finalitats turístiques dels parcs naturals "pot ser al mateix temps una oportunitat per a millorar i reforçar la imatge turística de les destinacions espanyoles, la qual cosa també pot al seu torn contribuir a la seua renovació".

Afirmen que una bona predisposició de l'Administració Pública encarregada de la gestió dels parcs a dispensar una major atenció a l'ús turístic dels parcs naturals pot marcar la direcció a seguir en favor d'un desenvolupament més sostenible i un canvi en les pautes de comportament del conjunt dels agents turístics. Els responsables de la gestió d'aquests espais, consultats per les autores, coincideixen a destacar la seua gran potencialitat turística, sempre supeditada a la conservació dels seus recursos.

El treball analitza els parcs de Serra d'Irta, L'Albufera, Illes Columbretes, Penyal d'Ifac, Serra Gelada, Desert dels Palmes, Marjal de Pego-Oliva i Llacunes de la Mata-Torrevella. Proposen per a ells, segons les seues característiques particulars, productes turístics tals com a educació ambiental, observació de la fauna, bussege o interpretació del patrimoni, entre uns altres de caràcter respectuós amb el mitjà i d'intensitat controlada.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464