Saltar apartados

La Universitat d'Alacant participa en un projecte europeu per a l'eradicació del càstig físic sobre els infants

Daphne

Alacant, 2 de febrer de 2012

La protecció dels xiquets contra totes les formes de violència és una prioritat política per als països membres del Consell d'Europa.

La Universitat d'Alacant participa en el projecte europeu «Eradicació de l'ús del càstig físic sobre els infants en les famílies i les institucions», que té com a objectiu contribuir a eradicar el càstig físic en menors a través de l'elaboració de programes, materials de sensibilització i materials formatius adreçats a pares i professionals del sector social i escolar, relacionats amb mètodes alternatius al càstig físic.

La iniciativa està afavorida pel Tercer Programa DAPHNE de la Comissió Europea, té un pressupost total de 24.301,84 euros i estarà vigent fins al febrer de 2013. Els països compromesos són Espanya, Estònia, Polònia, Alemanya, Itàlia i Regne Unit. L'entitat promotora és l'Associació Altea-Espanya i els equips de treball són, per Espanya, la Universitat d'Alacant i l’Associació Los Arcos; per Estònia, Universitat de Tartu; per Polònia, la Fundacia Dzieci Niczyje (Nobody's Children Foundation); per Alemanya, Camino-Werkstatt; per Itàlia, Centro de Solidarietà di Reggio Emilia (CEIS), i pel Regne Unit, Canterbury Christ Church University.

El projecte pretén també elaborar una proposta de recomanació europea per a eradicar l'ús del càstig físic que incorpore «mesures legals, de sensibilització i de formació en mètodes alternatius de disciplina», segons explica l'investigador Conrado Moya, pertanyent al Departament de Comunicació i Psicologia Social i coordinador d'aquest projecte en la Universitat d'Alacant.

Sobre aquest tema, Moya incideix en la importància del desenvolupament i l'elaboració de programes per a promoure la sensibilització i la presa de consciència com a mesures de prevenció dirigides a «pares, professionals i població en general», i destaca que «la finalitat de l'exercici del dret de correcció ha d'estar sempre orientada a l’interès del menor des del punt de vista de la seua educació o formació personal», de manera que el terme «correcció» ha de ser interpretat com a sinònim d'educació, amb referència a les connotacions que configuren de manera intrínseca cada procés educatiu, «sense que es puga considerar com a tal l'ús de la violència per a finalitats educatives».

Des del 2007, el Programa Daphne ha finançat prop de 200 projectes que han contribuït a prevenir i combatre totes les formes de violència, tant si ocorren en l'esfera pública com en la privada, que afecten els xiquets, els joves i les dones, incloent-hi l'explotació sexual i el tràfic de persones, per mitjà de l'adopció de mesures preventives i l'oferta de suport i protecció a les víctimes i grups de risc.

Aquest programa ha finançat projectes amb èxit mitjançant els quals s'han creat xarxes europees, s'han compartit les bones pràctiques, s'han elaborat diverses publicacions i s'ha estudiat el fenomen de la violència.

El problema de la violència continua sent endèmic i la necessitat d'una resposta europea és ara tan necessària com ho era el 1997, quan es va instaurar la primera Iniciativa Daphne. La demanda de finançament continua sent molt elevada, dada que indica la importància que tenen les necessitats de les víctimes de violència (dones, infants i joves).

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464