Saltar apartados

La sala Trànsit I de la UA exhibeix la mostra "Castelló de la Plana durant el tardofranquisme"

Alacant, 21 de febrer de 2012

Del 22 de febrer al 20 de març la sala Trànsit I (Aulari I) de la UA exhibirà la mostra Castelló de la Plana durant el tardofranquisme, on és pretén fer un homenatge al programa de Ràdio Castelló Castelloneries, emès cada dissabte, sense interrupció durant divuit anys i tres mesos, dónes del 1965 fins al 1983, amb va guiar i direcció de Francesc Vicent Doménech, Quiquet de castàlia (Castelló de la Plana, 1935-2004), periodista vocacional i escriptor costumista. Era un programa informatiu i cultural, dedicat als comarques castellonenques, la lIengua vehicular del qual era el català en la modalitat valenciana.

En la inauguració de l'exposició, que és realitzarà el 22 de febrer, als 12.00 hores, participaren Vicent Pitarch, de l'Institut d'estudis catalans, i el comissari de la mostra, Manuel Carceller.

El 1971 Castelloneries va destacar la publicació de Beceroles Valencianes, d'Enric Soler i Godes, i va ser pioner en la defensa d'I'ensenyament en la lIengua pròpia. Llavors va difondre per ràdio la crida «Castellonencs! Valencians! No oblidem la nostra lIengua! Parlem valencià!».

A Castelloneries, s'hi van difondre textos d'escriptors valencians del segle XX, com llaura Emili Beüt, Carles Salvador, Bernat Artola o Miquel Peris i Segarra. La secció «Contalles de vila i ravals» va difondre versions dramatitzades per a ràdio d'obres d'autors castellonencs: contes De la meua garbera (1935), de Josep Pascual i Tirat; Trencs, moradures i verducs, autobiografia del pintor Joan Baptista Porcar; narracions de Salvador Guinot, etc. Desdel 1968 el programa va ser també pioner en la difusió per ràdio del teatre popular valencià, especialment del castellonenc Josep Barberà i Ceprià.

D'I'obra de la compositora Matilde Salvador i Segarra -figura fonamental de la cultura valenciana del segle XX i I'autora que més música ha escrit mai per a ser cantada en català-, Castelloneries va donar-ne una àmplia difusió i en va emetre diverses estrenes.

Organitza

Vicerectorat d'Extensió Universitària

Servei de Promoció del valencià

Radie Castelló Cadena Ser

Fundació Huguet

Casal Castelló-Acció Cultural del País Valencià

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464