Saltar apartados

La Universitat d'Alacant acull una exposició que recorre la història de la Barraca de García Lorca

La_Barraca_II

Alacant, 24 de febrer de 2012

El Teatre Universitari de la Universitat d'Alacant, seleccionat per a la itinerància d'enguany amb una obra sobre La Constitució de 1812

Acció Cultural Espanyola (AC/I) i l'Institut del Teatre de Madrid (Universitat Complutense) amb la col·laboració de la Universitat d'Alacant organitzen l'exposició La Barraca, Teatre i Universitat. Ahir i avui d'una utopia, que recorre la història de la Barraca de Federico García Lorca des de la seua fundació en 1932 fins a la seua extinció durant la Guerra Civil.

Amb un caràcter eminentment didàctic i interactiu, la mostra que es podrà veure en la Sala Trànsit II del Campus de Sant Vicent, s'articula en sis seccions temàtiques. Composta per fotografies, maquetes, fitxes, documents, articles de premsa, figurines, elements gràfics, material audiovisual i diverses peces d'atrezzo, el seu comissari, Javier Horta, l'ha concebut en sis mòduls que simulen maletes i baguls d'actors ambulants i que contenen en el seu interior els diversos materials expositius que els visitants podran consultar. A través d'ells podran conèixer, de primera mà, el periple vital del projecte de García Lorca en les sis seccions de l'exposició: "La Barraca tira a caminar"; "Qui van ser els "barracos'"; "La Barraca en la Universitat de Madrid"; "Nous còmics de la llegua"; "La fi d'un somni" i "La Barraca torna als camins d'Espanya".

 

Inauguració

L'exposició s'inaugura dimarts que ve, dia 28 de febrer a les 12:00 hores en la Sala Trànsit de l'Aulari II de la Universitat d'Alacant en un acte en el qual participaran Rosario Navalón, directora del Secretariat d'Extensió Universitària de la Universitat d'Alacant, Elena Díaz, Coordinadora del projecte Les petjades de la Barraca d'AC/I, i Andrea Buchner, d'AC/I.

La mostra -que arriba ara a Alacant, després del seu pas per Sant Lorenzo de l'Escorial, Palencia, Cometes, Astorga, Teruel, Zaragoza, Murcia, Granada, Madrid, València i Castelló- forma part del programa Les petjades de la Barraca dissenyat per AC/I, que en 2012 estarà dedicat a recordar el VIII Centenari de la Scola Studiorum de Palència i el Bicentenario de la Constitució de Cadis.

 

El Teatre de la UA i el projecte

El Teatre Universitari de la Universitat d'Alacant és un dels sis grups de teatre seleccionats per Acció Cultural Espanyola per a participar en el concurs de projectes escènics de teatre no professionals que participaran en la setena edició de les petjades de la Barraca. El Teatre Universitari de la UA pujarà a les taules Aquell Fernando, de Jerónimo López Mosso (Girona, 1942), una obra escrita expressament per a recordar el Bicentenario de la Constitució de 1812 i a la qual se sumen els textos que AC/I ha encarregat a altres dos dramaturgs: Laila Ripoll (Madrid, 1964-El capritx) i Marco Antonio de la Parra (Santiago de Xile, 1952- El teatre de la pàtria o la pàtria del teatre).

El Teatre Universitari de la Universitat d'Alacant va participar també en la quarta edició de les petjades de la Barraca dedicada en aqueixa ocasió a recordar l'IV Centenari de l'Art nou de fer comèdies en aquest temps, de Lope de Vega. Durant l'estiu de 2009 aquesta aula de teatre va pujar a les taules Qui tot el vol, de Lope de Vega en el Festival Internacional de Teatre d'Almagro i en quinze localitats d'Astúries, Cantàbria i Galícia.

La Barraca, el Teatre Universitari que dirigira Federico García Lorca, va anar sens dubte una de les grans empreses culturals de la Segona República. El seu propòsit va ser portar als racons més apartats d'Espanya el teatre dels nostres clàssics del Segle d'Or: Cervantes, Lope, Tirso, Calderón... Un dia aquell somni va acabar amb l'esclat de la Guerra Civil. Diversos components de la Barraca, començant per qui havia sigut el seu director, van morir en tràgiques circumstàncies, tant en una com en una altra trinxera. Alguns van marxar a l'exili i uns altres van romandre a Espanya amb el record sempre viu del que va anar aquella aventura lluminosa que aquesta exposició vol ara rememorar.

Lorca   La_Barraca_1

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464