Saltar apartados

Un investigador de la UA usa la fotografia com a document històric per a investigar la Guerra Civil a la Comunitat Valenciana

Bombardeig 2

Detall del bombardeig de l'1 de març de 1939, els impactes del qual van caure més prop del nucli urbà, en terrenys ocupats avui dia per l'Avinguda Vicente Savall, Centre de Salut II, entrada del poble, en direcció al tanatori i el Cottolengo.

 

Alacant, 23 de febrer de 2012

L'autor del llibre prepara la seua tesi doctoral basada en la informació gràfica sobre la Guerra Civil trobada en el Ministeri de Defensa italià

'Sant Vicent del Raspeig bombardejat (1938 - 1939). Atles fotogràfic', és el llibre de l'investigador de la Universitat d'Alacant Gaspar Díez Pomares, editat per l'associació Cercle d'Estudis Sequet però Sanet (col·lecció Plecs del Cercle - 53). El llibre és un acostament als bombardejos patits en l'actual campus de la UA i a Sant Vicent del Raspeig durant la Guerra Civil per part de l'Aviazione Legionària delle Balleari, donant un especial protagonisme a les fotografies que van realitzar els italians des dels avions i en el moment just dels atacs.

El País Valencià, pel fet d'estar en la rereguarda, va patir al llarg de la Guerra Civil espanyola, bombardejos per part de l'aviació feixista italiana, que actuava en col·laboració amb el bàndol de Franco. Els italians tenien costum de fer fotografies de les zones que bombardejaven, activitat que van desenvolupar sobretot a la fi de 1937 i l'any 1938, data en què van augmentar les fotografies de bombardejos. Gaspar Díez ha consultat per a la seua investigació les imatges dels bombardejos realitzats per l'exèrcit italià sobre el territori de Sant Vicent del Raspeig (Alacant). Aquest fons, bastant ampli i que s'estén a tot el País Valencià, es troba arxivat en l'Ufficio Storico de l'Aeronàutica Milités del Ministeri de Defensa, secció de l'Aeronàutica OMS (Operazione Milités Spagna) de Roma.

La investigació que està duent a terme el doctorand i que preveu acabar per a finals de 2012 estudia la fotografia valenciana de la Guerra Civil espanyola com a document històric, arreplegant les relacions metodològiques i historiogràfiques entre la Fotografia i la Història. A través d'aquest estudi Gaspar Díez ha detectat com les imatges gràfiques servirien per a anar prenent nota el bàndol insurgent/franquista dels territoris bombardejats. A més de les fotografies, es troba documentat de forma minuciosa i en diaris el nombre total de bombes i l'altura a les quals les llançaven, les dates de llançament, la xifra exacta de bombes pesades i la de bombes lleugeres llançades. L'autor indica que, del mateix bombardeig pot haver-hi diversos àlbums o còpies, que es realitzaven per a posar a la disposició dels alts comandaments o bé per a dissenyar futures estratègies i atacs.

Durant la Guerra Civil, l'exèrcit republicà tenia una sèrie d'indústries bèl·liques disseminades per la província d'Alacant. En el terreny que es troba avui dia el campus universitari de la UA, a Sant Vicent del Raspeig, es trobava la SAF nº 15, amb l'antic aeròdrom i una fàbrica destinada a construir avions. Aquesta va ser localitzada i bombardejada en una sèrie d'atacs que estan registrats en les dates de 9, 17, 28 de juny de 1938, 4 de juliol del mateix any i l'últim el dia 1 de març de 1939. Després dels bombardejos, l'aeròdrom (SAF nº 15) va ser desmantellat i portat a altres poblacions. Els documents estudiats indiquen que va ser l'Aviazione Legionària delle Baleari la que va realitzar els bombardejos sobre l'actual campus universitari, sent l'existència de l'aeròdrom, que ho convertia en objectiu de guerra, la que justificava el seu bombardeig. Així mateix, a partir de la documentació italiana consultada, es pot conèixer com va ser atacat el poble de Sant Vicent del Raspeig i quina repercussió va tenir sobre la població. A més, un apèndix documental mostra les fotografies dels bombardejos.

El llibre s'emmarca dins del Projecte de tesi becat per la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana que està realitzant el seu autor en el Departament d'Humanitats Contemporànies de la UA, dirigit pel professor Josep Miquel Santacreu. Col·laboren en l'edició de l'obra l'Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig, Diputació Provincial d'Alacant, Comissió del 175 Aniversari de Sant Vicent del Raspeig, VI Centenari de la Predicacio de Sant Vicent Ferrer.

Bombardeig 1

 Detall del bombardeig del 28 de juny de 1938. A la dreta el centre urbà de Sant Vicent de Raspeig; a l'esquerra els objectius aconseguits per les bombes, situats en el que avui és l'entrada principal de la Universitat.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464