Saltar apartados

La sala Aifos de la UA exhibeix l'exposició "28 tones de bombes sobre Sant Vicent del Raspeig"

28tones

Alacant, 28 de febrer de 2012

Del l’1 al 29 de març s’exhibeix a la sala Aifos polivalent de la UA l’exposició 28 tones de bombes sobre Sant Vicent del Raspeig. La mostra, comissariada per Gaspar Díez Pomares, investigador en Formació del Departament d’Humanitats Contemporànies, recull una selecció de fotografies que ens permet documentar i conèixer millor un capítol trist i tràgic de la Guerra Civil Espanyola a la província d’Alacant.

Durant la Guerra Civil Espanyola el grup 8 Stormo Bombardamento Veloce de l’aviació legionària italiana s’establi a Mallorca per ajudar Franco i assetjar les poblacions republicanes de la costa mediterrània. Alacant i la seua província estigueren durant tota la contesa en la zona republicana, motiu pel qual patiren un assetjament aeri constant d’aquest grup, conegut com l’Aviazione Legionaria delle Baleari.

A diferència dels grups de bombardeigs aeri del altres països que participaren en la guerra, els italians tenien la tradició de fer fotografies de les seues accions aèries amb objectius estratègics i militars. Aquestes fotografies es conserven en el Stato Maggiore Aeronautica – Ufficio Storico a Roma i ens permeten documentar visualment els bombardeigs patits pels pobles de la província d’Alacant i la mateixa ciutat.

El primer bombardeig del qual es conserven fotografies fou el del 8 d’octubre de 1937 i el darrer atac fotografiat fou el del 25 de març de 1939, ambdós sobre el port d’Alacant. Entre aquestes dues dates hi ha més de 60 accions aèries de l’Aviazione Legionaria delle Baleari documentades fotogràficament que tingueren com a objectiu Alacant ciutat i diverses poblacions de la província: Dénia, Xàbia, La Vila Joiso, Alcoi, Sant Vicent del Raspeig i Torrevella.

 

Organitza

Cercle d’Estudis Sequet però Sanet (Sant Vicent del Raspeig) i Vicerectorat d’Extensió Universitària

Col•labora

Cercle d’Estudis Sequet però Sanet / Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig – Cultura / Diputació d’Alacant / Comissió. 175 anys de municipi – Sant Vicent del Raspeig (1836-2011) / VI Centenari de la Predicació de Sant Vicent Ferrer (1411-2011) a Sant Vicent del Raspeig.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464