Saltar apartados

La UA organitza una jornada cultural dedicada a la dona

Alacant, 29 de febrer de 2012

Amb l'escriptora Anna Moner, la pintora Cristina Escape, la figura d'Olimpia de Gouges i un concert en femení

La Universitat d'Alacant dedicarà la jornada de matí, dia 1 de març, a la commemoració cultural del Dia Internacional de la Dona. La maratoniana agenda s'iniciarà a les 9 del matí amb una conversa amb l'escriptora Anna Moner, guanyadora del premi Enric Valor de la Diputació d'Alacant per la seua obra Les mans de la deixebla. La cita serà a l'aula Fl/3-14M (tercera planta de la Facultat de Filosofia Lletres), on l'autora aprofundirà en les entranyes de la seua novel•la que, ambientada en el segle XVIII, se centra en l'estranya relació que manté un prestigiós cirurgià italià amb Brunela, ajudant i deixebla seua.

Només una hora més tard, a les 10 h a la Sala Aifos, l'artista plàstica catalana, Cristina Escape, assistirà a la inauguració de la seua exposició titulada «L’essencial és invisible». L'acte comptarà amb la intervenció del professor de Sociologia de la UA, Juan Antonio Roche, que serà l'encarregat de presentar l'autora i aprofundir en l'anàlisi de la seua obra. Amb més de noranta exposicions individuals o col•lectives en la seua trajectòria, Escape és una de les artistes més reconegudes del panorama actual espanyol. En les seues obres es copsa la seua minuciositat en l'anàlisi de la realitat circumdant a partir de l'observació més íntima i la recreació de la memòria més personal. El resultat és una obra carregada de simbolisme en què els color terra, especialment l'ocre, contribueixen a bastir una atmosfera personal i un estil molt propi que compta amb l'aplaudiment de la crítica.

La jornada cultural es reprèn a la vesprada a la Seu Ciutat d'Alacant, on es recuperarà la figura d'una de les dones més importants de la política internacional: la revolucionària francesa Olimpia de Gouges, a qui es deu la redacció de la Declaració dels Drets de la Dona i de la Ciutadana. Amb el títol Olimpia de Gouges o la pasión de existir, la dramaturga i poeta alacantina Margarita Borja presentarà el seu últim treball, en què recopila textos de diferents autores sobre aquesta figura clau per a la història universal. Autores com Diana Raznovich, Laura Borràs, Oliva Blanco Corujo, Dora Sales i Maria Àngels Grandes ofereixen, a través d'aquesta obra, una pluralitat de mirades tant des del punt de vista teatral com des del feminisme contemporani. La Declaració de Drets de la Dona i de la Ciutadana, publicat el 1791, va ser un dels primers documents històrics que proposa l'emancipació femenina en el sentit de la igualtat de drets i l'equiparació jurídica i legal de les dones, i alhora forneix la prova de la rellevància històrica de la seua creadora. La presentació del llibre tindrà lloc a les 20.15 hores i comptarà amb la presència d'acadèmiques, polítiques i representants de la vida social i cultural alacantina, entre les quals la vicerectora d'Extensió Universitària, Josefina Bueno.

La jornada cultural conclourà al Col•legi Major de la Universitat d'Alacant amb el concert Toca, toca en femení, que comptarà amb les actuacions de Safree, la solista guanyadora de l'última edició del Concurs de Música del Secretariat de Cultura de la Universitat d'Alacant, i la banda Arenae, pertanyents al registre de grups emergents de la Universitat d'Alacant. El concert s'iniciarà a les 20 hores. L'entrada és lliure amb invitació que es pot arreplegar prèviament en la Sala Aifos del Campus de Sant Vicent.

 

Rosana Martínez Navarro, coneguda artísticament com a Safree, comença a escriure les seues lletres el 2003 i després de diverses incursions en el món de la música amb conegudes bandes alacantines, inicia la seua carrera en solitari el 2009 amb temes com «Deja que fluya» o «Escenario de papel». El setembre de 2011 va presentar Distrito medianoche i va guanyar el concurs de Grups Emergents del Secretariat de Cultura de la UA. Actualment es troba gravant Monocromántico.

Arenae és un grup alacantí de pop-rock amb tocs i matisos procedents de diferents estils amb els quals ha reeixit a crear un so característic. La formació naix l'any 2009, i fins al moment ha fet al voltant de 90 concerts en sales, pubs, festivals, festes i gales benèfiques, tant en format acústic com elèctric. Entre altres premis, han sigut semifinalistes del I Concurs Acústic Vila d'Ibi (Alacant, 2011) i Finalistes del Wolfest Music Festival (Madrid, 2011).

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464