Saltar apartados

Institut de Materials de la Universitat d'Alacant: el regne del nano

Alacant, 8 de febrer de 2012

Materials del matí es dissenyen avui en la Universitat d'Alacant. Plàstics que emeten llum, carbonis amb porositat diminuta per a emmagatzemar energia o materials de fortalesa excepcional per a la indústria aeroespacial són alguns dels projectes que es desenvolupen en l'Institut de Materials de la Universitat d'Alacant, un centre que per l'escala de les dimensions amb què treballa podria definir-se com el regne del nano. Les seues investigacions donaran lloc a productes i dispositius que avui només es poden trobar en els seus laboratoris o en els seus càlculs teòrics, però que amb el temps formaran part de la vida quotidiana.

"Avui, molts objectes comuns tenen elements que en el seu moment van ser grans avanços de la ciència de materials", assenyala Emilia Morallón, directora de l'Institut de Materials de la UA (IUMA), i posa com a exemple les raquetes de tennis, que les seues nanofibras de carboni van ser en el seu moment fruit d'investigacions durant la carrera espacial, o les pantalles FEU OLOR de polímers, que ja es comercialitzen en pantalles de telèfons mòbils i altres dispositius electrònics i que són fruit d'investigacions de fa mig segle.

Formen part del IUMA, creat en 2004, cinc grups d'investigació, amb científics de sengles departaments diferents de la Universitat d'Alacant, i inclou una unitat associada al CSIC, la qual cosa reflecteix el caràcter multidisciplinari dels projectes que en ell es duen a terme. Aquests grups són els de electrocatálisis i electroquímica de polímers, laboratori de materials avançats, materials carbonosos i medi ambient, química quàntica i física de la matèria condensada.

El prefix "nano", que significa molt xicotet o en el rang de la milionèsima part d'un mil·límetre, és habitual en les projectes d'investigació de tots els grups del IUMA: nanoporoso, nanopartículas, nanoestructurado, nanotubos de carboni, nanoelectrónica, nanohilo%u2026 Fins i tot trabjan amb dimensions encara menors, com els estudis teòrics de punts i pous quàntics.

Els temes en ciència i tecnologia de materials que està desenvolupant aquest centre van des dels de caràcter més aplicat i industrial fins als més fonamentals. Reflecteix l'Institut en el seu web que l'activitat industrial en la província d'Alacant està relacionada amb diversos aspectes de la ciència i la tecnologia dels materials: matèries primeres, obtenció del material, processament i fabricació dels productes finals, i posa com a exemples de la seua aportació els convenis sobre la fabricació de materials compostos de la UA amb la multinacional Alcoa, del sector de l'alumini, que té una de les seues plantes instal·lada a Alacant, o el desenvolupament de materials útils per al control de la contaminació.

Els diversos grups duen a terme investigacions en àrees molt variades, inclosos estudis teòrics de modelització i simulació, per a anticipar el comportament dels materials. Per exemple, treballen en síntesi i millora de plàstics electroluminiscentes, és a dir, que emeten llum quan els recorre un corrent elèctric i en làsers orgànics, però també en diversos materials de carboni, sílice o roques com les zeolites, amb grandària de porus controlat per a l'adsorció (procés diferent de l'absorció, pel qual un sòlid atrapa diminutes partícules d'un líquid en la seua superfície). Aqueixes propietats els permeten tant capturar contaminants com formar part de catalitzadors per a emmagatzemar hidrogen i altres gasos amb ojetivos energètics o l'abricación de supercondensadores. L'objectiu és aconseguir porus de grandària mínima (per exemple, els de un gram de carboni actiu poden tenir 3.000 metres quadrats d'àrea en les seues cavitats) o molt controlat. També s'investiga en sensors de glucosa o de neurotransmisores d'alta sensibilitat que permeten la detecció d'enfermedas en els fluids corporals, o en materials per a la indústria de l'automoció.

"La indústria, per exemple l'electrònica, té una inesgotable necessitat de materials cada vegada més eficients, més barats i que es puguen comercialitzar al més prompte possible. I la ciència i la tecnologia dels materials són una gran ajuda per a açò", assenyala Emilia Morallón.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464