Saltar apartados

La UA commemorarà el III centenari de Jordi Juan amb un ampli programa d'activitats científiques i culturals

IIICentenario_JorgeJuan1
Armando Alberola, Amparo Navarro, Manuel Palomar i Carles Cortés en un moment de la roda de premsa

Alacant, 23 de gener de 2013

L'objectiu és rescatar de l'oblit aquest personatge clau de la Il·lustració espanyola i atorgar el reconeixement popular que mereix el seu nom, la seua trajectòria vital, les seues obres i les seues investigacions. 

Reformador de la marina, soldat, viatger, enginyer, espia, diplomàtic, promotor de tertúlies literàries i científiques, matemàtic, marí, renovador d'ensenyaments, administrador, gestor, expert en mecànica de fluids, estratega, constructor naval, astrònom… Jordi Juan Santacilia ha passat a la història no solament per la seua excepcional categoria científica, sinó per la seua decidida assumpció i participació en els plans reformistes dels governs il•lustrats, per als quals va ser un autèntic subterfugi al servei de l'Estat, fet que el converteix en representant genuí de la Il•lustració a Espanya. La Universitat d'Alacant vol liderar la commemoració del tercer centenari del seu naixement, un 5 de gener de 1713 a Novelda (Alacant), amb un ambiciós programa d'activitats acadèmiques, científiques i culturals que tindran lloc al llarg de tot l'any 2013.

El calendari s'ha presentat aquest matí en una roda de premsa a la Seu Ciutat d'Alacant, que ha estat presidida pel rector de la Universitat d'Alacant. L'objectiu de la institució és unir esforços i liderar accions obertes a la resta d'institucions i de la societat per tal que, “més enllà de retre-li un homenatge efímer, recuperar de l'oblit aquest personatge clau de la Il•lustració espanyola i aconseguir que el seu nom, la seua trajectòria vital, les seues obres i les seues investigacions tinguen el reconeixement popular que mereixen”, ha dit Palomar.

Durant l'acte, el rector ha estat acompanyat per la vicerectora d'Investigació, Desenvolupament i Innovació, Amparo Navarro, i pel vicerector de Cultura, Esport i Política Lingüística, Carles Cortés, els quals han detallat les diferents accions de caràcter científic i cultural, respectivament, que tindran lloc al llarg de l'any. Manuel Palomar ha presentat els membres de la comissió organitzadora de la UA per a la commemoració del centenari, de la qual formen part acadèmics i investigadors de diverses branques del coneixement, atenent als diversos perfils professionals que tingué Jordi Juan. El catedràtic d'Història Moderna de la UA, Armando Alberola, s'encarregarà, per delegació del rector, de presidir la comissió. En la roda de premsa s'ha presentat la imatge corporativa que identificarà els actes commemoratius organitzats per la institució acadèmica

 

De caràcter transversal

Segons els múltiples perfils de Jordi Juan, s'ha donat un sentit transversal a les activitats, en les quals estan involucrades les diferents facultats i centres universitaris. Entre altres accions, hi ha previstes unes Jornades Científiques sobre el Mar i la Navegació, que organitzarà la Facultat de Ciències dins de les activitats dedicades al seu patró, sant Albert Magne, i a més d’altres de caràcter més general que organitzarà la Facultat de Filosofia i Lletres, en les quals es tractarà el perfil humanístic del polifacètic homenatjat. També hi haurà unes Jornades Astronòmiques de caràcter eminentment pràctic i d'observació que estaran acompanyades d'una ponència amb el títol “El cielo que acompañó a Jorge Juan en su gran viaje” i s'impartirà un curs d'estiu a la Seu Universitària de Cocentaina dedicat a aquesta temàtica.

Nombroses activitats culturals com ara una exposició biogràfica, altra sobre cartografia marina i altra dedicada a les investigacions científiques a l'Antàrtida tindran lloc en diferents punts del campus universitari i la ciutat d'Alacant. El programa es completarà amb un congrés internacional a l'octubre, i amb la publicació de l'edició crítica de la Breve noticia de la vida del Excelentísimo Señor D. Jorge Juan Santacilia, la primera biografia que es va publicar sobre l'insigne marí i científic, a càrrec d'Armando Alberola i Rosario Die.

“Considerem que aquest rescat de la memòria de Jordi Juan ens competeix com a institució que té entre els seus principals objectius transmetre el coneixement i mantenir viva la memòria històrica d'aquells que van contribuir al progrés de la ciència i a la millora de la societat en què els va tocar viure”, sosté el rector, que ha aprofitat per a recordar que “l'avanç científic i la qualitat de vida van sempre de la mà, perquè sense ciència no hi ha progrés, perquè sense saber, sense educació, som cada vegada més vulnerables i menys lliures; uns principis que ja defenien Jordi Juan i els il•lustrats, i l'efemèride serveix per a reinstaurar-los”.

Per últim, Manuel Palomar ha afirmat que “encara que no són bons temps per a grans celebracions, la Universitat, amb el suport que no dubta que prestarà la societat, no podia romandre aliena a una commemoració des del vessant acadèmic i investigador d'aquest tercer centenari del naixement de l'il•lustre marí i científic”.

IIICentenario_JorgeJuan3
Alguns dels membres de la comissió organitzadora per a la commemoració del III Centenari del naixement de Jorge Juan Santacilia. D'esquerra a dreta, Magdalena Martínez (catedràtica d'Història del Dret de la UA), Cayetano Mas (Professor Titular d'Història Moderna de la UA), Jorge Olcina (Degà de la Facultat de Filosofia i Lletres), Amparo Navarro (vicerectora de Recerca, Desenvolupament i Recerca), Manuel Palomar (rector de la UA), Armando Alberola (catedràtic d'Història Moderna de la UA), Guillermo Bernabeu (catedràtic de Física. Astrofísic), Carles Cortés (vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística) i Alfonso Ramos (catedràtic de Zoologia de la UA)

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464