Saltar apartados

La UA revoluciona l'educació amb la inauguració del primer MOOC en espanyol sobre emprenedoria

Institucions públiques i privades es posen al servei d’un model docent pioner, obert i global

Foto Unimooc 1

Foto de família dels assistents a la inauguració d'Unimooc Aemprende

 

Alacant, 25 de gener de 2013.

Aprendre d’una forma oberta, flexible i ajustada a la realitat, és la filosofia de l’Unimooc Aemprende inaugurat avui en la Universitat d’Alacant. Un MOOC (massive open online course) pioner a Europa, que ja compta amb prop d’11.000 estudiants de 90 països diferents. Promogut des de l’Institut d’Economia Internacional de la UA i ideat i dirigit pel catedràtic Andrés Pedreño, compta amb el compromís d’institucions públiques i privades com la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), Santander Universidades, Orbyt, l’Escola d’Organització Industrial, Google, la Universitat de Múrcia i l’Ajuntament d’Alacant, entre d’altres.

Durant l’acte, presidit pel rector de la UA, Manuel Palomar i que ha comptat amb representants de les diferents institucions participants, s’ha coincidit a destacar "el caràcter pioner i experimental d’aquest primer MOOC en espanyol dedicat a analitzar casos reeixits d’emprenedoria en la nova economia digital". “Estem davant d’un projecte que posiciona Espanya com el primer país europeu en el llançament d’un projecte MOOC”, ha destacat Francisco Ruiz, director d’Institucions i Relacions Públiques de Google Espanya i Portugal.

Una oportunitat perquè estudiants de tot el món accedisquen a una formació superior de qualitat avalada per universitats i empreses prestigioses, amb l’avantatge de superar el curs sense limitació d’horaris, des de qualsevol part del món i amb un accés lliure a amplis continguts online (vídeos, documents, enllaços, etc.).

Unimooc Aemprende, en una dura situació econòmica, permet potenciar el treball que ofereix Internet i les TIC com a motor de creixement, i posar en relleu l’immens valor dels èxits empresarials a Espanya a través del coneixement i les experiències dels seus protagonistes per a convertir-los en un referent. Un curs en línia, massiu i obert que forma nous emprenedors, aprofita el talent de les noves generacions i fomenta la creació d’ocupació.

L’objectiu és unir sinergies i que noves institucions se sumen a aquest format d’educació a fi de poder competir amb grans universitats anglosaxones que abanderen aquest tipus de projectes com són la Universitat d’Stanford o l’Institut Tecnològic de Massachusetts. “Es tracta d’un projecte experimental que aposta per la innovació i la democratització de l’educació i complementa els estudis universitaris, però que presenta, sens dubte, un nou model pedagògic i mundial”, ha insistit Pedreño durant la inauguració d’Unimooc Aemprende.

En relació amb aquesta nova forma d’educació, el rector de la UA ha posat en valor la unió i la complicitat de totes les institucions participants i ha insistit en la idea de la necessitat d’un canvi en l’ensenyament i en la gestió del coneixement basat en les noves tecnologies. “En la UA estem a l’avantguarda en el tractament de canvis metodològics com el que es presenta avui amb aquest MOOC”, ha puntualitzat.

D’altra banda, José Manuel Moreno, director general de Santander Universidades, ha destacat que a partir d’aquest curs “se’ns obri l’oportunitat de provar un mètode de gran impacte social que ha complit l’objectiu de situar el debat dels MOOC en el conjunt de les institucions preocupades per l’educació”.

Com s’ha apuntat durant l’acte d’inauguració, una de les fortaleses dels MOOC seran les certificacions diferents que s’aconseguisquen sobre cadascun dels mòduls cursats i superats. En l’actualitat, hi ha dos tipus de certificacions, les digitals o badges que atorga l’Institut d’Economia Internacional de la UA, i per una altra, la que atorga la CERTUNI a través de la CRUE.

Entre els assistents a la inauguració també es trobaven Sonia Castedo, alcaldessa de l’Ajuntament d’Alacant, Carlos Castillo, regidor de Foment i Ocupació de l’Ajuntament d’Alacant, Tomás Jiménez, secretari de la sectorial TICS de la CRUE i director de Tecnologia de la Universitat de Múrcia, Fernando Garrido, gerent de l’Escola d’Organització Industrial, María Ángeles Esteban, vicerectora de Coordinació i Comunicació de la Universitat de Múrcia, Andrés Torrubia, empresari alacantí i professor d’Unimooc Aemprende, i Juan Ramón Gil, director del periòdic Información. Durant aquesta, s’ha excusat l’absència de la presidenta de la CRUE, Adelaida de la Calle i del periodista Pedro J. Ramírez que, tot i que per motius d’agenda no han pogut assistir, han volgut estar presents a través de la projecció de dos vídeos.

 

Unimooc 2 Unimooc 3
Manuel Palomar finalitzant l'acte d'inauguració d'Unimooc Aemprende José Manuel Moreno, director general de Santander Universitats durant la seua intervenció

 

Reproducir v%uFFFDdeo
 
Reproducir v%uFFFDdeo
Declaracions Manuel Palomar   Declaracions Andrés Pedreño

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464