Saltar apartados

Daniel Pauly: La biodiversitat que hem explotat durant mil·lennis està avui amenaçada

La UA investeix el nou doctor honoris causa i lliura 121 premis extraordinaris

Palomar reivindica que la contribució de les universitats "no es mesure només en termes econòmics"

Sant_Tomás2013   Sant_Prens2013_II

Sant_Prens2013_RectorAlacant, 28 de gener de 2013

Coincidint amb la celebració del patró de les universitats, Sant Tomás d'Aquino, el biòleg francés Daniel Pauly ha sigut investit aquest matí com a nou doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant. La festivitat, la primera d'aquest tipus que presideix el rector Manuel Palomar, ha comptat amb la presència del director general d'Universitat, Estudis Superiors i Ciència de la Generalitat Valenciana, José Miguel Savall.

Considerat "un dels cinquanta científics més reconeguts i influents del món", com ha destacat el seu padrí, el professor i director del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada, José Luis Sánchez Lizaso, Pauly ha alertat que "la biodiversitat que hem explotat durant mil·lennis està avui amenaçada, així com molts ecosistemes en els quals els recursos i les espècies estan incloses". Ha criticat els problemes relacionats amb "el cultiu del mar", que "consisteix a criar peix gran, com salmó o tonyina, amb una dieta de peix xicotet com  sardines i anxoves". "Necessitem de 2 a 4 quilos de peix per a produir-ne un de salmó i de 10 a 20, per cada quilo de tonyina", ha explicat. Pauly, que ha sigut un dels precursors de les reserves marines, ha reivindicat l'activisme científic i la participació en organitzacions no governamentals per a aconseguir "aliats" i influir en les polítiques orientades a la conservació i la defensa de la biodiversitat marina "si volem continuar gaudint de menjar procedent del mar en el futur". El nou doctor ha confessat sentir "una profunda emoció i un honor molt gran" per entrar a formar part de la nòmina de doctors honoris causa de la UA, entre els quals ha destacat personalitats com Ramón Margalef, Jane Goodall i Mario Vargas Llosa.

Després de la investidura, ha tingut lloc el lliurament dels premis extraordinaris de doctorat, grau, llicenciatura, diplomatura, arquitectura, arquitectura tècnica, enginyeria i enginyeria tècnica. Un total de 121 premis als millors expedients.

Durant el discurs de clausura de la celebració, el rector ha reivindicat el paper de les universitats "com a motor de les economies locals" i ha posat com a exemple que gràcies a la seua contribució "s'ha aconseguit augmentar en 0.6 punts la renda per càpita de la Comunitat Valenciana". Malgrat açò, Palomar demana que l'aportació de les universitats no es mesure exclusivament en termes econòmics. "No solament el que és mesurable existeix", ha dit, i ha apel·lat "a l'esperit crític, a la participació informada, al coneixement del passat per a aplicar-lo a les necessitats del present i a la preservació del coneixement i del patrimoni cultural, social i local", entre d'altres, com a essencials per als nous ciutadans del futur. En aquest sentit, el rector s'ha referit al debat obert sobre la necessitat d'ajustar més l'oferta i la demanda en el mapa de titulacions de moltes universitats públiques, "una oferta que en la UA està ben ajustada i estructurada", ha afirmat. Palomar ha acabat la seua intervenció amb un agraïment als recentment premiats, "l'esforç individual afavorirà el bé comú de la Universitat d'Alacant i a tots els que hi treballem".

Sant_Prens2013_III   Sant_Prens2013_IV

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464