Saltar apartados

"Perduts" a Tabarca

Estudiants d'arquitectura de la UA analitzen les necessitats i possibilitats de la Illa alacantina

 

TabarcaAlacant, 29 de gener de 2013

Sense cobertura i sense Internet, però amb imaginació, il·lusió i falta de prejudicis, 30 estudiants d'Arquitectura de la Universitat d'Alacant se submergeixen aquest cap de setmana a la Illa de Tabarca per a obtenir propostes d'intervenció que conjuguen sostenibilitat i microarquitectura lowcost. "Construint utopies: taller de micro-arquitectures per a Tabarca%u201D, és el nom del curs coordinat per Gregorio Canales, catedràtic de Geografia Humana, César Daniel Sirvent, professor associat de Construcció III, i Juan Mª Sarrió, professor col·laborador de Projectes II i III.

Durant tres sessions, de l'1 al 3 de febrer, es tractarà de donar resposta a preguntes fonamentals: quines necessitats existeixen en l'Illa de Tabarca, on es podrien situar les millores, i com: idea de projecte, tecnologia i construcció (I+ CT). Per a desenvolupar les noves propostes, els matriculats formaran cinc grups de treball focalitzats per àrees temàtiques: l'entorn natural de la illa o zona coneguda com l'horta, la zona militar en la qual romanen estructures construïdes en el segle XVIII, el nucli urbà i la seua població, la línia de costa i reserva marina, i, finalment, el turisme i les seues infraestructures.

Cadascun d'aquests grups analitzarà el lloc, la seua problemàtica, necessitats i oportunitats per a realitzar una proposta  de microarquitectura entesa com una actuació d'arquitectura comunitària, a baix cost i, probablement efímera o temporal. "L'objectiu d'aquest curs és potenciar les possibilitats de la Illa alacantina a través d'una arquitectura basada en materials reciclats que no perjudiquen el mitjà natural. Algunes propostes o necessitats serien com protegir la vida marina en la zona d'amarre, incentivar un turisme que vaja més enllà de la platja i el sol, i fins i tot aprofitar el gran valor arqueològic dels fons de la illa", destaca César Daniel Sirvent.

En definitiva, l'ocupació de la prefabricación i nous sistemes de components constructius que, d'una forma ràpida i sense necessitat d'una mà d'obra especialitzada, aporte solucions noves, creatives i funcionals. "Si després de perdre'ns durant tres dies a Tabarca aconseguim obtenir bones idees i projectes, intentarem poder dur-los a terme amb una mínima inversió i comptant amb el suport de les institucions convenients", apunta el professor de Construcció.

A més del treball en camp, els estudiants participaran en un itinerari didàctic per la Nova Tabarca, descobriran la seua història, reserva Marina, la rehabilitació de la "casa de camp" de la Illa, i el procés d'intervencions en l'Església de la mà del catedràtic Gregorio Canales, José Manuel Pérez, arqueòleg i director del Museu Nova Tabarca, Felio Lozano, biòleg i coordinador de la reserva, Ángel Lozano, arquitecte tècnic i professor del Màster en Rehabilitació, Manteniment i Recuperació d'Edificis, i Andrés Martínez, arquitecte responsable de la rehabilitació de l'Església de Tabarca i professor de la UA.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464