Saltar apartados

La Universitat d'Alacant espia el pinsà trompeter en la intimitat del seu niu

camara1

Alacant, 11 de gener de 2011

L'ocell no ho sap, però l'objecte intrús que des de fa dies hi ha al costat del seu niu dissimulat amb matolls és l'ull artificial d'una altra espècie animal a la qual tem, però que en aquest cas s'ha convertit en defensora de la seua supervivència. L'au és un pinsà trompeter, un pardalet de zones àrides. L'objecte és una càmera espia. A l'altre extrem del cable hi ha la Universitat d'Alacant, que vol conèixer quins són els depredadors que l’amenacen.

El pinsà trompeter (“Bucanetes githagineus” per als científics) rep el seu nom comú del so del seu cant, ja que en compte de piular sembla el toc d'una trompeteta de joguet. És un ocell rar, protegit, propi de zones seques i càlides. Se’l considera recentment instal·lat en la península Ibèrica i només fa una dècada observat a la província d'Alacant, però l'escalfament climàtic sembla estar afavorint la seua expansió. Una línia d'investigació del Departament d'Ecologia de la UA dirigida per Germán López Iborra l’estudia des de fa anys.

Explica Germán López que s'ha comprovat la seua existència a Almeria des dels anys 60 i sembla haver-hi algunes observacions d'exemplars des de fa un segle al sud de la península. Després va pujar per Múrcia i cap a l’any 2000 els ornitòlegs van comprovar que nidificava a Alacant. Procedeix del nord d'Àfrica, des d'on deu haver arribat salvant el Mediterrani per les seues zones més estretes. No obstant això, adverteix aquest científic que, malgrat el seu caràcter de nouvingut, no se’l pot qualificar d'invasor perquè no desplaça a cap ocell autòcton.

Es tracta d'un ocell xicotet, amb un vistós bec taronja i plomatge de tons vermellosos que, a distància, li confereix un camuflatge molt efectiu, cosa que, unida al fet que construeix el seu niu en buits de vessants de barrancs poc concorreguts, fa que passe fàcilment desapercebut, fins i tot per als experts i aficionats. A Alacant es troba instal·lat preferentment en la xarxa de rambles del Montnegre, però també se l’ha vist criar en el riu la Torre de les Maçanes i la serra d'Albatera.

És una espècia sensible al fred, i també els espanta la sequera, que perjudica la producció de les llavors de què s'alimenta, particularment d'espart. Els estudis realitzats per la UA han inclòs l'anellament d'alguns exemplars, fet que ha permès comprovar que en la seua migració estacional han arribat fins al delta de l'Ebre.

“No és exactament un ocell migratori”, indica Germán López Iborra, “però sí que es desplaça dispersant-se. No sabem exactament fins on arriba, però sabem que hi ha apariament amb ocells del nord d'Àfrica. Això s'ha pogut comprovar amb anàlisis genètiques". Es creu que, malgrat la seua poca grandària, està en condicions de travessar l'estret.

La línia d'investigació que dirigeix Germán López està patrocinada per l'empresa Reciclados y Compostaje Piedra Negra SA, del sector de tractament de residus sòlids urbans. El projecte va sorgir en 2002 com a mesura compensatòria d'impacte ambiental de la instal·lació d'una planta de tractament. De fet, la presència de pinsans trompeters a l'àrea del Montnegre ha sigut el principal motiu que haja sigut declarada zona d'especial protecció d'aus, cosa que ha permès també protegir altres espècies autòctones, però avui en greu declivi.

Des del seu inici el projecte d'investigació ha anat complint diversos objectius. L'actual és conèixer quins són els depredadors dels ous i pollets en els nius. Per a això els investigadors de la UA instal·len càmeres "espia", webcams capaces d'enregistraments nocturns en infraroig. Es col·loquen dissimulades entre espart, instal·lades a un o dos pams dels nius, en general construïts en buits de difícil accés visual. Es posen en marxa quan detecten moviment. Un cable de 15 o 20 metres connecta aquestes càmeres amb una bateria i els dispositius d'emmagatzematge dels enregistraments en targetes de memòria. Aquests dispositius han sigut dissenyats i muntats pel Taller d'Electrònica de la UA.

En les fotos, muntatges camuflats de les càmeres espia.

 

camara2

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464