Saltar apartados

Investigadors de la UA creen la major base de dades en internet sobre autores de l'Holocaust

holocausto1

Alacant, 21 de gener de 2011

Els investigadors de la Universitat d'Alacant, José Luis Arráez Llobregat i Amelia Peral Crespo, estan elaborant el major Lexicón sobre autores de l'Holocaust que s'haja creat. El Lexicón és una base de dades que, per mitjà de fitxes, arreplega tota la informació sobre més de 500 autores. Cadascuna de les fitxes compta amb una galeria fotogràfica de l'autora, així com les principals dades biogràfiques i bibliogràfics, situant-la en el context de la Segona Guerra Mundial i l'Holocaust, abans, durant o després. El Lexicón inclou a autores tant de primera com de segona generació i forma part del Projecte DIGEC (Discriminació, genocidi i extermini cultural: un estudi sobre la literatura de l'Holocaust i la recuperació de la memòria), dins de la via d'investigació oberta sobre les autores.

El projecte DIGEC forma part del Pla Nacional de R+D+I del Ministeri de Ciència i Innovació i compta amb Alicia Ramos, de l'Institut d'Estudis de la Dona de la Universitat de Granada, com la investigadora responsable, i els doctors de la Universitat d'Alacant, José Luis Arráez Llobregat i Amelia Peral Crespo, com a investigadors participants. El projecte conjunt de la UA i la UGR ha anat posteriorment ampliant-se amb més col·laboradors investigadors.

El Lexicón tradueix la informació a quatre idiomes: anglès, espanyol, francès i hebreu. De moment, no està visible, però es publicarà en internet, en 2012, data prevista per a la seua presentació pública.

Arráez i Peral han introduït ja 300 autores dins de la base de dades i la previsió xifra en més de 500 les dones que figuraran, amb els gèneres autobiogràfic, autoficción, biogràfic i ficció narrativa.

Els primers textos que ixen són d'autores d'origen polonès, però escrits en llengua francesa, explica José Luis Arráez. Els investigadors apunten que va ser l'any 1946 quan es van publicar els primers textos, però va caldre esperar als anys noranta per a la publicació del material de forma més extensa. La raó d'aquest canvi d'actitud es troba que l'interès de la societat i les editorials va parell al reconeixement internacional de l'Holocaust, assenyalen.

Granada serà el lloc triat per a la presentació davant autoritats acadèmiques i institucionals, els pròxims dies 13 i 14 d'abril de 2011, del projecte “Memòria literària femenina de la Shoá”. Arráez i Peral visitaran aquesta ciutat en la qual, a més, tindrà lloc en aquestes mateixes dates un workshop que comptarà amb la presència d'Anada Grinspan.

Totes les activitats i investigacions que duu a terme aquest grup compten amb el suport de Casa Sefarad Israel.

-------

Fotgrafías cedides per Amelia Peral i José Luis Arráez.

Imatge 1: Camp de concentració d'Auschwitz. Detall d'una torre de vigilància, filat i barracons al fons.

Imatge 2: Auschwitz. Monument a les víctimes de l'Holocaust.

holocausto2

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464