Saltar apartados

El cantant Raimon i el científic Avelino Corma seran investits doctors honoris causa per la Universitat d'Alacant

Alacant, 26 de gener de 2011

La investidura tindrà lloc aquest divendres 28 de gener en la celebració de la Festivitat de Sant Tomàs d'Aquino

La Universitat d'Alacant investirà dos nous doctors honoris causa el pròxim divendres 28 de gener a les 12:00 hores, durant la celebració del Solemne Acte Acadèmic de Sant Tomás d'Aquino: el cantant Ramon Pelegero Sanchis (Raimon) i el director de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), Avelino Corma Canós. Així ho va aprovar per unanimitat el Consell de Govern de la Universitat d'Alacant, a proposta de la Facultat de Filosofia i Lletres i la Facultat de Ciències, respectivament. En l'acte acadèmic, que tindrà lloc al Paranimf, es farà lliurament també dels premis extraordinaris per la Universitat d'Alacant.

El professor de la UA, Miguel Yus Astiz exercirà de padrí del doctorand Avelino Corma, que serà investit doctor honoris causa en primer lloc pel rector, Ignasi Jiménez Raneda.

A continuació serà investit Ramon Pelegero Sanchis (Raimon) sota el padrinatge dels professors Armand Alberola Romà i Enric Balaguer Pascual.

Finalment, i per finalitzar l'acte acadèmic, es farà lliurament dels premis extraordinaris de doctorat, llicenciatura, arquitectura, enginyeria i diplomatura de la Universitat d'Alacant.

 

Anotació biogràfica

Avelino Corma Canós

El professor Avelino Corma és actualment director de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ) centre mixt UPV/CSIC, i el seu camp d'interès inclou nanomaterials estructurats i tamisos moleculars com a catalitzadors, cobrint aspectes com síntesi, caracterització i reactivitat en catàlisi àcid-base i redox.

El professor Avelino Corma ha obert noves fronteres en el desenvolupament de materials catalítics utilitzats en la conversió de residus petrolífers, olis pesants i pissarres ituminoses en productes de gran interès, particularment per la seua aplicabilitat, tant en el camp de l'energia (dièsel i gasolina) com en el sector petroquímic (propilè). Aquests éxits han sigut possibles gràcies a la introducció i desenvolupament de conceptes innovadors basats en coneixements científics fonamentals. El treball del prof. Corma ha donat lloc a multitud de patents d'invenció que han sigut aplicades amb èxit industrialment contribuint a millorar el balanç energètic implicat en tals processos i a disminuir la producció de diòxid de carboni.

El prof. Corma ha col·laborat en projectes d'investigació amb les més importants companyies en el camp de la catàlisi, com ara SHELL, BP-AMOCO, EXXON MOBIL, TOTAL, ELF, REPSOL i ENICHEM, entre altres. A causa de la importància i repercussió del seu treball, el prof. Corma és membre de la Reial Acadèmia d'Enginyeria d'Espanya, de l'Acadèmia Europea i de la National Academy of Engineering USA. Forma part del consell científic de prestigioses institucions europees i americanes i és consultor científic de BP, EXXON-MOBIL, SHELL, RHODIA, ALBERMALE, SUMITOMO, SASOL, CEPSA i CONOCO-PHILLIPS.

Ha escrit més de 800 treballs en revistes internacionals de prestigi, tres llibres i un bon nombre de revisions i capítols de llibre. A més, és coautor de més de 150 patents d'invenció de les quals 11 han derivat, en l'actualitat, en processos comercials en actiu.

El treball del prof. Corma ha sigut reconegut internacionalment amb la concessió de nombrosos premis, incloent: Du Pont Award On New Materials, Premi Nacional de Ciència i Tecnologia, F.G. Ciappeta i I.J. Houndry Awards de la Societat Nord-americana de Catàlisi, Gabor A. Somorjai Award de la Societat Americana de Química, François Gault Award de la Federació Europea de Societats de Catàlisi i ENI Award New Frontiers of Hydrocarbons. És doctor honoris causa per les Universitats d'Utrecht, Thecnical University of Munich, UNED de Madrid, Universitat Jaume I de Castelló i Universitat de València.

 

Ramon Pelegero Sanchis

Ramon Pelegero Sanchis, conegut amb el nom artístic de Raimon, va nàixer a Xàtiva el 2 de desembre de 1940 i és llicenciat en Història per la Universitat de València. Va començar a cantar en públic en 1961, i va aportar, amb les seues cançons i la seua forma de cantar, un estil personal i discrepant, absolutament original, que li va permetre aconseguir un èxit immediat: l'any 1963 ja publica el seu primer disc (amb cançons com Al vent, Som, La pedra i A cops), guanya el Festival del Mediterrani i obté el Premi Revelació de la Crítica Espanyola.

Durant els anys de la repressió franquista, el compromís cívic i el coratge de Raimon van adquirir el valor dels fenòmens emblemàtics. Alguns dels seus recitals multitudinaris són ara evocats com una fita en la reivindicació de les llibertats: així, per exemple, el recital de l'Institut Químic de Sarrià (al novembre de 1966), el debut en el Palau de la Música Catalana (al gener de 1967), el concert a la Facultat d'Econòmiques de la Universitat de Madrid (al maig de 1968), el recital del Palau d'Esports de Barcelona (a l'octubre de 1975) o el del Pavelló d'Esports del Reial Madrid (al febrer de 1976).

La producció discogràfica de Raimon consta de més de vuitanta publicacions en diferents suports, amb cançons que musiquen lletres pròpies o bé d'escriptors clàssics. Cal remarcar, en aquest sentit, l'aportació decisiva de Raimon a la popularització de composicions clàssiques de Bernat Metge, Francí Guerau, Joan Roís de Corella, Jordi de Sant Jordi, Anselm Turmeda, Jaume Roig, Joan Timoneda, Valeri Fuster, Mossèn Estanya, etc. I també de poetes contemporanis com Salvador Espriu o Pere Quart.

La seua singular trajectòria ha sigut reconeguda amb multitud de premis, entre els quals potser destaquen els següents: Gran Prix Francis Carco, de l'Académie Française du Disque (París, 1967), Long Play d'Or (Madrid, 1976), Ciutat de Barcelona (Barcelona, 1982), Fundació Jaume I (Barcelona, 1987), Cartellera Túria de la Contribució Musical (València, 1993), Palmarès des Palmarès de la Nouvelle Académie du Disque (París, 1994), ACIC: Millor Espectacle de 1993 (Barcelona, 1994), Premi Nacional de Música (1993), Generalitat de Catalunya (1994), Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts (1995), Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya (1997), Premi Ondas, SER (Barcelona, 1997), Premi d'Honor de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Música (Madrid, 2007) i Primer Premi Liberpress Cançó (Girona, 2007).

El passat 30 de juliol de 2010 el Consell de Govern de la Universitat d'Alacant va decidir, a proposta de la Facultat de Filosofia i Lletres, concedir-li el nomenament de doctor honoris causa per la seua trajectòria com a cantant i poeta en defensa de les llibertats democràtiques i la cultura valenciana.

 

PREMIS EXTRAORDINARIS ANY 2011

Premis extraordinaris de diplomatura

* Eva Auso Monreal. Infermeria

* Jorge Guillermo Barrón Beardo. Ciències Empresarials

* Isabel Busquiel Gilabert. Infermeria

* M. del Pilar Cantó García. Treball Social

* Annie Castellano Giménez. Mestre especialitat Llengua Estrangera

* Irene Cutillas Beresaluce. Mestre especialitat Llengua Estrangera

* Laura Díaz Martí. Relacions Laborals

* Míriam Díaz Megías. Mestre especialitat Educació Primària

* Ángela Lourdes Doménech María. Mestre especialitat Educació Física

* Blanca Fernández García. Ciències Empresarials

* María José Ferrández Aldeguer. Mestre especialitat Educació Infantil

* Rebeca Ferrández Pertusa. Ciències Empresarials

* Cristina García Lucas. Nutrició Humana i Dietètica

* Virginia García Navarrete. Infermeria

* Natalia García Soto. Mestre especialitat Educació Física

* Belén Gisbert Ferrándiz. Mestre especialitat Educació Infantil

* Eva Hernández Micó. Mestre especialitat Educació Musical

* Zoraida María Hurtado Paredes. Mestre especialitat Educació Infantil

* Ana Julián Fernández. Treball Social

* Ekaterina Kiryukhina. Ciències Empresarials

* Rafael Lillo Siscar. Ciències Empresarials

* Raquel María López López. Mestre especialitat Educació Primària

* Cristina Macià Guilló. Turisme

* Juan Manuel Margalejo Serrano. Ciències Empresarials

* Noelia Martínez Aybar. Mestre especialitat Educació Infantil

* Celeste Martínez Canales. Mestre especialitat Educació Física

* Lucía Mira Martínez. Ciències Empresarials

* Alba Moratalla Fernández. Nutrició Humana i Dietètica

* Nuria Padros Flores. Infermeria

* Micael Rincón Gullotta. Turisme

* Eduardo Ruiz Espinosa. Mestre especialitat Educació Musical

* Lídia Segura Micó. Turisme

* Marcos Torregrosa Salar. Turisme

* Amelia Cristina Verdejo Garrorena. Treball Social

 

Premis extraordinaris d'enginyeria tècnica

* Paula Arribas Moreno. Enginyeria tècnica d'Obres Públiques

* Eduardo Barambio Donate. Enginyeria tècnica en Informàtica de Sistemes

* Mario Bonmatí Mingot. Enginyeria tècnica en Informàtica de Gestió

* José Miguel Martínez Martínez. Enginyeria tècnica en Informàtica

de Gestió

* José Marcos Ortega Álvarez. Enginyeria tècnica d'Obres Públiques

* José Javier Valero Mas. Enginyeria tècnica de Telecomunicació

 

Premis extraordinaris d'Arquitectura Tècnica

* Lucía Berna Medrano

* Diego Antonio Gómez Núñez

* Jorge Riera Galiano

* Evaristo José Rodríguez Martínez

* Celestino Vives Berenguer

 

Premi Extraordinari d'Arquitectura

* Beatriz Piedecausa García

 

Premis extraordinaris de llicenciatura

* Juan Francisco Álvarez Tortosa. Història

* José María Asencio Gallego. Dret

* Irene Bosque Martínez. Química

* María Jesús Castillo Romero. Criminologia

* Raúl Ciges Gaya. Psicopedagogia

* María Andrea Durá Romero. Traducció i Interpretació

* María Adoración Frasquet Vidal. Filologia Francesa

* María García Pérez. Traducció i Interpretació

* Francisco Ramón García Tortosa. Sociologia

* Vicente Giner Gallardo. Dret

* Pedro Iñaki González Torres. Biologia

* Álvaro Hernández Sánchez. Dret

* Luis Jiménez Monestir. Filologia Anglesa

* Alejandro López Godínez. Administració i Direcció d'Empresa

* Estefanía López Llopis. Administració i Direcció d'Empresa

* Estefanía López Llopis. Dret

* José Antonio López Moya. Psicopedagogia

* Ángela María López Sáez. Filologia Anglesa

* Diego Martínez García. Ciències de l'Activitat Física i l'Esport

* Cristina Irene Martínez Macià. Ciències del Treball

* María Elena Martínez-Acacio Alonso. Filologia Hispànica

* Abel Martos Murcia. Dret

* Abraham Mas García. Biologia

* Mireia Mestre Martín. Ciències del Mar

* Álvaro Francisco Morote Seguit. Geografia

* Esmeralda Muñoz Espín. Economia

* Míriam Parra Villaescusa. Història

* Begoña Penedo Frey. Humanitats

* Ausrine Pezelyte. Publicitat i Relacions Públiques

* Noemí Rives Quinto. Biologia

* Maria Belén Ruano Ruano. Traducció i Interpretació

* Noelia Sánchez Candela. Filologia Catalana

* M. Dolores Sánchez Lozano. Filologia Àrab

* Sonia Sánchez Ruiz. Dret

* Carmen Lavinia Laura Seva Victoria. Publicitat i Relacions Públiques

* Alena Tolstobrova. Administració i Direcció d'Empresa

* Monika Anna Tomczynska. Publicitat i Relacions Públiques

* Cristina València González. Economia

 

Premis extraordinaris d'enginyeria

* Francisco Javier Baeza de los Santos. Enginyeria de Camins, Canals i Ports

* Alejandro Mate Morga. Enginyeria en Informàtica

* Rubén Pertusa López. Enginyeria en Informàtica

 

Premi extraordinari de doctorat

* Beatriz Almagro Fernández

* Ignacio Aracil Sáez

* César Azorín Molina

* M. Jesús Bleda Martínez

* Luis Cadahía Lorenzo

* M. Teresa Cantó López

* Laura Crespo Azofra

* José Manuel Delgado López

* Aitor Santiago Forcada Almarcha

* Francisco José Francès García

* Raquel Huete Nieves

* Rubén Limiñana Morcillo

* Juan A. Maciá Agulló

* Francisco Martínez Sánchez

* Ernesto Mujica Benítez

* Rosa M. Navarro Martínez

* Francisco José Ortega Higueruelo

* Antonio Ramón Ricarte Sabater

* Felipe Sánchez Martínez

* Francisco Javier Sanz Valero

* M. Teresa Torregrosa Martí

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464