Saltar apartados

La Universidad de Alicante impulsa un movimiento para potenciar la lectura en los campus

cabecera

Alacant, 28 de gener de 2011

La Universitat d'Alacant forma part del nucli d'una xarxa d'universitats espanyoles que des de fa quatre anys s'ha proposat potenciar el paper de la lectura i l'escriptura en la Universitat, no solament com a eines de treball sinó com a vehicle de promoció integral de l'universitari en tots els seus estaments.

Aquest moviment, denominat Xarxa d'Universitats Lectores i al que ja s'han adherit 30 institucions i unes altres estan en vies de fer-ho, defineix com a "alfabetització acadèmica" a aquest impuls a la lectura i l'escriptura enteses en la seua qualitat d'instruments de treball en els campus. Avui estan en aquesta xarxa no solament institucions espanyoles sinó també universitats llatinoamericanes i de Portugal i Itàlia. Des del principi, la Xarxa s'ha dirigit a tota la comunitat universitària i ha fomentat la participació no solament de les àrees de coneixement més vinculades tradicionalment a la lectura sinó a les restants, cercant una convergència ens humanitats, ciències socials i camps científics i tecnològics i esquivant la tradicional dicotomia entre ciències i lletres.

Indica Antonio Mula, professor de Didàctica de la Llengua i representant de la UA en l'òrgan de govern d'aquesta xarxa, que la seua creació en 2007 va ser fruit d'una iniciativa de les universitats d'Alacant, Extremadura i Sevilla un any abans. Per part de la UA participa també com a responsable de l'engegada de les àrees interactives del seu web José Rovira, professor en la UA de Formació Didàctica.

La Xarxa d'Universitats Lectores desenvolupa activitats dirigides a la comunitat universitària en el seu conjunt, abastant des de l'escriptura acadèmica a les activitats d'extensió de la lectura, xarrades, exposicions, projectes d'investigació, publicacions… integrant les noves vies d'accés a la informació (Internet, per exemple) o els nous llenguatges. De fet, la Xarxa va celebrar el novembre passat un congrés en la UA dedicat a les tecnologies de la informació i la comunicació. En el seu transcurs es van tractar temes que reflecteixen en panorama actual en aquest terreny: la literatura 2.0, l'educació en el segle XXI, la lectura en els nous graus universitaris…

"La lectura i l'escriptura estan experimentant una transformació, ja no són només les tradicionals. Per exemple, els textos amb múltiples enllaços en Internet, els blogs, els xats, els documents multimèdia impliquen nous hàbits", indiquen Antonio Mula i José Rovira assenyalant un fenomen actual que en la web de la Xarxa es qualifica com a "alfabetització múltiple".

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464