Saltar apartados

La Universitat d'Alacant proposa una nova vida per als colorants naturals

Alacant, 18 de juliol de 2011

La Universitat d'Alacant creu que davant els colorants naturals usats històricament s'obrin noves oportunitats en ple segle XXI, malgrat l'aclaparant competència dels d'origen sintètic. Amb aquest objectiu està elaborant un cens mundial de tints amb determinades propietats de reforçament, participant en l'impuls que la UNESCO està donant a la producció de colorants d'origen natural com a recurs econòmic per a països emergents o pobres.

Tant la seua compatibilitat amb el medi ambient com a nous tractaments proporcionen a aquestes substàncies un nou valor, destaca Francisco Miguel Martínez Verdú, professor de la UA i director de grup d'investigació Visió i Color. Aquest grup està investigant sobre nanopigmentos d'origen natural. "Anem a censar tots els colorants naturals susceptibles de de ser reforçats amb nanoarcillas, també d'origen natural, que donen origen a pigments híbrids, doblement naturals però dotats d'alta resistència". Les nanoarcillas, explica, són argiles amb una estructura cristal·lina a una escala mínima que els proporciona més resistència al desgast.

Encara que hi ha tints d'origen animal, com la porpra o la grana, que s'obtenen respectivament d'un mol·lusc i un insecte, la majoria d'ells tenen una procedència vegetal, tant de fulles com de fruits i fins i tot d'arrels, la qual cosa els fa especialment aptes per a països en els quals l'agricultura és fonamental en la seua estructura econòmica. Auque originalment eren d'origen silvestre, aquestes substàncies es poden avui conrear amb mètodes moderns i amb criteris de sostenibilitat, aprofitant el conocimento que sobre aquests compostos guarda la seua cultura tradicional i trobant per a ells funcions innovadores.

Les seues aplicacions cobreixen des de la indústria tèxtil a la biomèdica, passant per la dels cosmètics, l'alimentària i qualsevol altre tipus de producció acolorida que es pretenga perfectament compatible amb el medi ambient i a voltes també amb el seu consum humà. De fet, assenyala Martínez Verdú, diverses de les més importants signatures de productes de cura corporal estan intensificant les seues investigacions en aquest camp, i a Europa hi ha ja empreses que cobreixen tota la cadena per a l'obtenció de tints, des del seu cultiu al tractament industrial per a la seua extracció. La principals col·leccions de colorants naturals són amerindias, asiàtiques (especialment de l'Índia) i africanes, encara que la informació disponible sobre aquestes últimes és menor. Un altre dels objectius per a l'aprofundiment en el coneixement científic dels tints és la seua utilització amb objectius d'identificació arqueològica o històrica de tèxtils i la seua restauració.

Un recent congrés internacional celebrat en La Rochelle (França) ha revitalitzat l'interès científic per aquests materials, sota el principi que "el descobriment i l'ús de colorants i pigments naturals han contribuït al manteniment del vincle mil·lenari entre la humanitat i la naturalesa… Tintes i colorants naturals són una part essencial del patrimoni ecològic i cultural del món".

Les tendències científiques actuals s'orienten, entre altres objectius, cap a la identificació científica de les fonts tradicionals de tint que segueixen sent poc conegudes; l'estudi de noves fonts de colorants, especialment entre els productes de deixalla, per exemple, fustes, plantes de combustible, plantes medicinals i aromàtiques, verdures i fruites... També s'investiga el desenvolupament de mètodes de cultiu optimitzat per als cultius de tint històric, amb l'objectiu de minimitzar el seu impacte ambiental o per l'ús de l'agricultura ecològica i s'experimenta amb les tecnologies d'extracció ecològica.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464