Saltar apartados

Sanitat i la Universitat d'Alacant col·laboren perquè els estudiants completen la seua formació en centres públics sanitaris

  • El nou conveni amplia la col•laboració a la investigació i docència
  • Afectarà prop de 600 estudiants d'Infermeria i de Nutrició
  • El personal sanitari tindrà compatibilitat d'horari per a compaginar tasques assistencials i docents


  Conveni_Sanitat1   Conveni_Sanitat2  


 

Alacant, 24 de juliol de 2012

El rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar, i el conseller de Sanitat de la Generalitat Valenciana, Luis Rosado, han signat aquest matí al campus de Sant Vicent del Raspeig un conveni de col•laboració per a la utilització de les institucions, centres sanitaris i sociosanitaris en la docència, assistència i investigació universitàries en ciències de la salut. El conveni afecta tots els centres dependents tant de la Conselleria de Sanitat com de l'Agència Valenciana de la Salut, i una de les principals novetats és que, per primera vegada, s'ajusta als paràmetres exigits per l'Espai Europeu d'Educació Superior, de manera que inclourà l'activitat investigadora, docent i formativa, i farà extensiva la regulació a tot l'entramat pràcticum de les titulacions presents i futures vinculades amb la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat d'Alacant. Fins ara, l'única regulació existent era la que afectava les pràctiques clíniques dels estudiants matriculats en els estudis d'Infermeria.

Així doncs, a partir del pròxim curs acadèmic 2012/2013, prop de 600 estudiants d'Infermeria (400 distribuïts entre 2n i 3r curs) i de Nutrició (200 distribuïts entre 2n i 3r curs) dels nivells de grau, màster i doctorat podran fer la formació pràctica preferentment en els departaments de salut i centres de salut pública de les comarques d'Alacant.

El rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar, ha qualificat el conveni com a «essencial» per a la formació dels futurs egressats en Ciències de la Salut, «ja que garanteix la participació i el coneixement dels estudiants del sistema valencià de salut en els àmbits de la docència i la recerca». Segons Palomar, amb aquesta signatura «s’evidencia l'aposta per la formació de qualitat i la investigació d'avantguarda».

El conseller de Sanitat ha destacat la rellevància d'aquest conveni, ja que «la conselleria sempre ha mostrat un gran interès a contribuir de manera activa a la formació de professionals de la salut en tots els nivells, des de la formació professional fins als doctorats, passant pels graus i els màsters».

Així doncs, la utilització de les instal•lacions i centres sanitaris se centrarà en la docència i la tasca assistencial, però es donarà una rellevància especial a la investigació dels estudiants d'Infermeria i Nutrició Humana i Dietètica de la Universitat d'Alacant i es regularan les figures del professor associat, del tutor en pràctiques i de les places vinculades.

En aquest sentit, seran els departaments de salut d'Alcoi, Alacant, Dénia, Elx, Vinalopó, Elda, Marina Baixa, Oriola, Sant Joan i Torrevella, així com els centres de salut pública de Dénia, Alcoi, Marina Baixa, Sant Joan, Elda, Alacant, Elx i Oriola els llocs on es duran a terme aquestes pràctiques. No obstant això, es podrà establir la col•laboració amb altres institucions i centres mitjançant una addenda a aquest conveni una vegada que ho haja aprovat la Comissió Mixta.

 

Assistència, docència i investigació per a una sanitat excel•lent

El conseller de Sanitat ha destacat que «per a tenir una sanitat d'excel•lència, els professionals de la salut han de tenir una formació equilibrada en els tres vessants: assistència, docència i recerca, ja que són els tres pilars d'una mateixa institució, la sanitat». Per aquest motiu, la conselleria garanteix la compatibilitat de la docència i la tasca assistencial dels professionals docents, i per la seua banda, la Universitat convocarà les places de professors associats en funció de les necessitats.

La col•laboració en docència es concreta sobre el programa d'estudis, formació teòrica i de realització de crèdits pràctics pels estudiants de la Universitat mitjançant pràctiques fetes en les institucions, centres sanitaris i sociosanitaris.

Aquesta col•laboració s'ofereix per a la formació d'estudiants de la UA en qualsevol dels estudis de grau, màster i doctorat en els ensenyaments de les Ciències de la Salut, així com en els títols propis de postgrau i d'especialització. Així mateix, la col•laboració també es concreta en la contractació per la Universitat d'Alacant de professors associats en Ciències de la Salut entre el personal assistencial de les institucions, centres sanitaris i sociosanitaris quan les necessitats docents, assistencials i d'investigació ho requerisquen.

De la mateixa manera, en el camp assistencial es busca cooperar perquè les investigacions i ensenyaments universitaris en Ciències de la Salut puguen ser utilitzades per a la millora constant de l'atenció sanitària, tot preservant la unitat de funcionament assistencial de les institucions. Així mateix, també es volen desenvolupar línies de millora constants en les àrees de coneixement que servisquen de suport i suport logístic a l'exercici de l'activitat assistencial. I també potenciar que els professionals dedicats a les activitats incloses en aquest conveni puguen compatibilitzar l’activitat docent amb l'activitat assistencial.

Quant a la investigació, es persegueix potenciar la investigació bàsica i aplicada en ciències de la salut, coordinant les activitats de la conselleria amb les de la Universitat d'Alacant per a utilitzar millor els recursos humans i materials. Així mateix, també es preveu promoure la creació, mitjançant el desenvolupament d'un conveni específic, d'una unitat mixta de recerca en ciències de la salut entre la conselleria i la UA.

A més del rector i del conseller, en la signatura del conveni han estat presents el director general de Règim Econòmic de la Sanitat, Francisco Soriano, el director general de Recursos Humans de la Sanitat, Javier Lázaro, la degana de la Facultat de Ciències de la Salut, Ana Laguna, i diferents membres tant de l'equip de direcció de la UA com de la facultat esmentada. El conveni, que entra en vigor en el moment de la signatura, es començarà a aplicar al començament del pròxim curs acadèmic.

 

  Conveni_Sanitat3   Conveni_Sanitat4  

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464