Saltar apartados

La Xarxa Feminista de Dret Constitucional denuncia el descrèdit del feminisme i la imposició del patriarcat sota el pretext d'afrontar la crisi econòmica

 

Alacant, 6 de juliol de 2012

L'expressió "ideologia de gènere" adverteixen que s'està usant per a injuriar al feminisme

La Xarxa Feminista de Dret Constitucional consideren que les recents mesures legislatives soscaven l'estructura social de l'Estat i comporten a la reducció de l'eficàcia de la igualtat real, que és un dels pressupostos que afavoreix l'avanç de la democràcia i contribueix a l'eficàcia dels drets fonamentals. Aquesta és una de les conclusions a la qual han arribat en la IX Trobada de Professores de Dret Constitucional Debat sobre l'estat de la igualtat en temps de crisi que se celebrava els dies 27, 28 i 29 de juny en la Universitat d'Alacant.

Les integrants de la Xarxa, que està formada per professores de dret constitucional de diferents universitats espanyoles i té la seua seu en la UA des de 2004, any de la seua creació, manifesten la seua preocupació pel desconeixement dels principis democràtics i del dret d'igualtat real de part d'els qui exerceixen el poder en l'actual context de crisi econòmica.

Les docents consideren que les noves mesures normatives són el resultat del neoliberalisme, la qual cosa implica una reacció patriarcal enfront dels avanços de la igualtat real que la ciutadania espanyola i la Unió Europea estaven aconseguint. A més, expliquen que la nostra Constitució ha superat el concepte obsolet d'igualtat formal i ara conté el mandat als poders públics perquè la idea liberal d'igualtat siga real, i no una mera proclama. No obstant açò, les noves normatives, sota l'aparença d'igualtat, neguen l'existència de la discriminació estructural de les dones i reforcen el sistema patriarcal. Açò genera una greu reculada en el desenvolupament democràtic, ja que s'està recorrent a la idea liberal d'igualtat que oculta la discriminació per a fer front a la crisi, a pesar que es tracta d'una igualtat la ineficàcia de la qual ha sigut constatada durant més d'un segle en la història constitucional. Aquesta idea d'igualtat neutra perpetua les desigualtats i, per tant, la situació de dominació històrica en què es troben les dones, indiquen.

La Xarxa denuncia que el discurs de la igualtat de dones i homes està sent interpretat erròniament per part d'els qui estan gestionant la crisi econòmica, generant confusió i afectant negativament al patrimoni constitucional que sobre igualtat ha aconseguit la societat espanyola. Açò crea inseguretat en el procés de transmissió de coneixement en les ciències jurídiques i socials.

Així, les declarants s'oposen a l'obscurantisme intencionat dels conceptes bàsics constitucionals i de la igualtat real dirigit a desacreditar acadèmicament al feminisme per estar aquesta íntimament vinculada a la idees d'igualtat real, justícia i solidaritat. Que la intencionada confusió dels conceptes relacionats amb la idea progressista d'igualtat ha portat com a conseqüència que es faça referència a la "ideologia de gènere", expressió està cada vegada més estesa, des de molt diverses instàncies (com a cert sector de la judicatura o la jerarquia eclesiàstica) per a injuriar al feminisme, motor dels avanços en la consecució dels drets per a les dones.

La confusió de conceptes - asseguren - ocasiona la utilització equivocada de "quotes", "discriminació positiva", "igualtat d'homes", "violència domèstica/violència de gènere" entre molts uns altres generant desconcert i impossibilitant la innovació del Dret i el seu acostament a la realitat social. En ple segle XXI el Dret Constitucional crític ha verificat i ve denunciant la desigualtat històrica de dones i homes.

Consideren les acadèmiques que el feminisme és un pensament que reivindica i posa en el debat acadèmic els valors oblidats de les revolucions liberals, açò és, la igualtat i la solidaritat per a tota la humanitat. Valors que s'obvien quan es pretén destruir a l'Estat Social, sota pretext d'afrontar la crisi econòmica.

Així mateix, consideren que el conjunt de normatives per a afrontar la crisi està posant en qüestió a l'educació pública com a expressió de l'Estat Social. Cal tenir en compte que l'educació en igualtat és una de les vies idònies per a socialitzar rols igualitaris i eradicar la desigualtat de dones i homes.

Les mesures dirigides a afrontar la crisi sense tenir en compte la igualtat real implica la vulneració de la Constitució, ja que s'està oblidant que Espanya és un Estat Social, opinen. La fallida o ruptura de l'Estat Social comporta al reforçament del patriarcat, potenciant així els valors de la família patriarcal. Açò implica que són les dones les que "han de" assumir la realització de les prestacions que l'Estat deixarà de realitzar quan és l'Estat, sobre la base de l'Article 1.1 de la Constitució, l'obligat a la realització d'aquestes prestacions.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464