Saltar apartados

Professionals de l'ensenyament aprendran a jugar en valencià a la UA

Dins de la Universitat d’Estiu Rafael AltamiraAlacant, 16 de juliol de 2012

La Universitat d'Alacant acull a partir d'aquest dilluns, 16 de juliol, el curs Llengua, Ensenyament i Diversió. Taller de Jocs populars Valencians, adreçat a professionals de l'ensenyament, i que tracta de recuperar el plaer de jugar als jocs que jugaven els nostres avis.

El curs, dirigit pel professor de la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant, Joan Borja, pretén trencar el model de comunicació monodireccional habitual a l'escola, amb una metodologia que consisteix a fer les coses en lloc d'explicar-les. Els participants, segons el director del curs, passaran “uns quants dies jugant”.

L'objectiu, segons ha explicat, és utilitzar “els jocs dels nostres avis per als reptes de l'educació del segle XXI”. “Els nanos necessiten jugar a coses diferents dels videojocs”, ha comentat Borja,que aposta per recuperar el goig de jugar al carrer, a l'aire lliure,i sobretot, el joc amb altes xiquets i amb els mestres a escola.

A més, ha afegit que el curs busca proposar el valencià com a llengua per a jugar. Borja ha comentat que en els anys del franquisme “s'estudiava en castellà per imposició, però al pati es parlava i es jugava en valencià. Ara, els xiquets que estudien en valencià, poden aprendre el valencià a escola, però quan ixen al pati, el pati funciona en castellà”.

En aquest sentit, Borja ha destacat que això és “un fracàs educatiu perquè les llengües s'aprenen vivint-les” i jugar en valencià és “una conquesta que s'ha de guanyar a l'escola, sense imposar res, perquè el pati és dels xiquets”.

Així doncs, la proposta del curs és formar mestres en jocs tradicionals, i per a aconseguir-ho, els mestres que hi participen estaran jugant al Campus de la UA, sobretot a la Pinada dels Contes.

Pel que fa a les sessions docents, el curs tindrà entre els seus ponents persones com Josep Bataller, a qui Borja ha definit com “una persona emblemàtica i capdavanter en la renovació pedagògica, que ha publicat nombrosos treballs sobre jocs i pedagogia”.

També hi estarà present el professor i escriptor Francesc Gisbert, que presentarà en primícia A què juguem? Els nostres jocs i joguets tradicionals, que ha guanyat el Premi Bernat Capó de Difusió de la Cultura Popular 2011. És la segona vegada que Gisbert guanya aquest premi, que ja havia obtingut el 2008 amb Màgia d'un poble.

A més, al curs assistirà Àngel Gómez, director de l'Escola Autonòmica de Jocs Tradicionals i membre de l'Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals. Investigador de la cultura popular, especialment dels jocs tradicionals, va començar recopilant els jocs del seu poble natal, Benissanó (Camp de Túria) i va acabar estenent les seues investigacions al conjunt de la geografia valenciana.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464