Saltar apartados

La Càtedra Pedro Zaragoza de la UA presenta els resultats de dos estudis sobre Benidorm i el turisme a la Comunitat Valenciana

Alacant, 3 de juny de 2011

La Càtedra d'Estudis Turístics Pedro Zaragoza de la Universitat d'Alacant presenta, en el seminari que va a celebrar dimarts que ve dia 7 de juny de 2011 i en la seu d'Invat.tur a Benidorm, els resultats de dos estudis realitzats sobre el turisme.

La conferència “La imatge del turisme en la CV: ¿què opina la societat local?”, a càrrec dels ponents Raquel Huete, Alejandro Mantecón, Elena Jorge i Tomás Mazón, desenvoluparà la informació que han obtingut dels resultats de l'enquesta realitzada a 1.156 residents a la Comunitat Valenciana entre finals d'abril i primers de maig de 2011. Aquest projecte de R+D tracta d'extraure què opinió tenen els veïns de les províncies d'Alacant, Castelló i València sobre el desenvolupament turístic i la importància que concedeixen a aquesta vital indústria que és el turisme, tant pel que fa a economia com a llocs de treball que genera, així com quin és la seua visió dels impactes negatius que puguen percebre.

Les primeres conclusions que s'extrauen del recent estudi, que necessàriament oferirà noves dades conforme s'analitzen amb major detall els resultats, conclouen que la ciutadania és conscient de la importància que té aquest sector. A més, quasi tots opinen que s'ha de fer tot tipus d'actuacions públiques i privades perquè en un futur no es produïsquen greus problemes si minva el turisme. Els enquestats consideren que la situació actual del turisme és bona, no percebent al turista com a molest i valorant l'oferta turística de la C.V. és de bona qualitat.

Els aspectes negatius de l'estudi realitzat pels professors del Departament de Sociologia I i membres de l'Institut Universitari d'Investigacions Turístiques i de la Càtedra d'Estudis Turístics “Pedro Zaragoza Orts”, indiquen com la meitat de la ciutadania percep que cal pensar en altres alternatives econòmiques de cara al futur. A més, consideren que els turistes que vénen a la C.V. cada vegada gasten menys diners, que els treballs de les dones emprades en el sector estan pitjor pagats que els de els homes, que les dones tenen més problemes per a atendre a la seua família en aquest sector a causa dels horaris i que les condicions laborals, en general, són pitjors que en altres sectors. La meitat de la població pensa que la situació del turisme en la C.V. és pitjor que fa un any.

“Benidorm en el punt de mira: els discursos dels agents socials” és la segona conferència, que serà a càrrec del catedràtic de la UA Tomás Mazón. La ponència va a desenvolupar l'estudi qualitatiu que ha realitzat per a conèixer i tenir en compte les actituds, discursos i opinions que sobre Benidorm tenen diferents agents socials d'aquesta ciutat.

Mazón ha entrevistat, per a açò, a una trentena d'agents socials per a conèixer els reptes que en un futur han d'afrontar la ciutat per a poder seguir sent com fins ara el líder del turisme mediterrani. L'entrevista es va realitzar a directors d'hotel, periodistes, restauradores, representants sindicals, empleats del sector, investigadors, directors de banc.

Alguns aspectes que revela l'estudi i que s'exposaran el dimarts és que el paisatge i ambient urbà és percebut com una de les millors coses que té Benidorm. No obstant això, est necessita una millora urgent i renovació a causa de la deterioració que han patit les seues infraestructures en els últims anys. El model turístic que ofereix la ciutat es limita a sol i platja, per la qual cosa els entrevistats veuen un obstacle per a atraure un altre turisme que no siga est. No és possible atraure turisme de congressos i se centra a captar turistes de l'Imserso i estrangers, que denominen “turisme barat”. A més, el “tot inclòs” dels hotels està perjudicant al sector restaurador i als bars de la zona, que veuen com el turista no gasta fora de l'hotel.

El Seminari començarà a les 10.00 hores del dimarts 7 de juny en Invat.tur.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464