Saltar apartados

La Universitat d'Alacant recorre a múltiples i modernes tecnologies per a la restauració de l'arquitectura històrica

Alacant, 2 de juny de 2011

La Universitat d'Alacant empra un ampli ventall de tècniques, incloses algunes de la més recent tecnologia, per a dur a terme els seus projectes de restauració arquitectònica, generalment en construccions històriques. El seu grup d'investigació en aquesta activitat, GIRAGUA, té una experiència de més de 20 anys, que li ha portat no solament a diferents punts d'Espanya sinó fora d'ella, a Pompeya.

Dirigit pel catedràtic Miguel Louis, del departament de Construccions Arquitectòniques, el grup d'investigació en restauració arquitectònica està també integrat en el Centre Internacional per a la conservació del Patrimoni i vinculat amb el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Tant per als seus estudis de diagnòstic com per a la feina de casa d'assessoria o per als projectes de restauració i d'adreça d'obres que duu a terme, el grup empra una extensa panoplia d'instruments que inclouen les modernes tecnologies. Aquests equips no són només els que té la UA en la Politècnica, la Facultat de Ciències o els Serveis Tècnics d'Investigació, sinó també empra els de el CSIC.

En descriure els seus mètodes de treball, el grup critica que, en diagnosticar l'estat d'un edifici, "és freqüent observar com a molts tècnics es limiten a una simple prospecció visual de l'edifici i amb les dades obtingudes, de marcat caràcter subjectiu, adopten decisions tan importants com declarar-ho en ruïna o demolir parts substancials del mateix", amb el risc que parts d'interès cultural es perden.

El grup d'investigació de Miguel Louis afig que serà necessari emprar "tècniques i aparells de mesura dels quals no sempre es disposa, i fins i tot realitzar anàlisi de laboratori. Les tècniques més senzilles i econòmiques són sempre les més recomanables, encara que en ocasions cal recórrer a mètodes complexos… Per exemple, pot ser molt important el pas de saber que hi ha humitat a conèixer que aquesta és del 86%". Una vegada realitzat el diagnòstic es fan les propostes d'intervenció, "però primer sempre cal eliminar la causa" de les lesions de l'edifici.

Per a l'observació directa, a més de les eines tradicionals, introdueixen endoscopios de fibra òptica en buits de la construcció. Els mesuraments no destructius determinen com es propaguen els ultrasons en un material, empren lupes amb escales de desenes de mil·límetre o apliquen tensió mitjançant gats hidràulics. La humitat i la temperatura tant del mur com de l'interior es pot determinar també amb diferents instruments i amb una càmera termográfica es poden representar mitjançant colors les zones calentes i fredes de l'edifici.

Les tècniques de laboratori inclouen diversos mètodes avançats de microscopía per a l'estudi dels materials. A part de les òptiques de polarització (per al que prepara làmines translúcidas de pedra 0,3 desenes de mil·límetre) i de fluorescència, el grup recorre a microscopías electròniques de barri i de transmissió, amb la qual aconsegueix els 80.000 augments. Altres tècniques d'anàlisis es basen en rajos X, la injecció de mercuri en mostres per a mesurar els seus porus o la separació de components amb tècniques de cromatografia. Els investigadors usen també a anàlisis biològiques per a la detecció de microorganismes i poden arribar a crear atmosferes simulades de tipus divers en càmeres per a assajos accelerats.

(En les imatges, un dels murs de Pompeya analitzats i termofotografía del mateix)

Muro

MuroII

 

I_termica

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464