Saltar apartados

La Universitat d'Alacant ensenya a ressuscitar restes arqueològiques en 3D

Escaner_3d

Alacant, 17 de juny de 2011

De la corda i la plomada al disseny tridimensional i fins i tot l'animació per ordinador. La Universitat d'Alacant ha llançat a Espanya el primer curs d'especialista universitari en virtualització del patrimoni, amb l'objectiu de revaloritzar el patrimoni cultural i la riquesa arqueològica des d'una perspectiva tecnològica.

Aquest títol propi de la UA naix de la combinació de les ciències històriques com els més recents avanços del tractament de la imatge per ordinador. Està organitzat pels departaments de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga i d'Expressió Gràfica i Cartografia. Ho dirigeix Jaime Molina Vidal, amb Javier Esclapés Jover en la sotsdirecció. Col·labora en l'organització l'empresa Atrium, de gestió del patrimoni i tècniques de documentació arqueològica.

L'objectiu del curs és formar professionals amb coneixements avançats en tecnologies importades de l'enginyeria, l'arquitectura i el disseny i impulsar la renovació de la ciència arqueològica a través de la seua unió de forma real, no solament teòrica, amb altres disciplines, donant lloc a una especialització en "enginyeria arqueològica".

Indiquen Javier Esclapés i l'arqueòleg Daniel Tejerina, membre de l'equip docent del curs, que la finalitat prioritària del seu programa és la reconstrucció virtual del patrimoni amb objectius científics. "Per exemple, a partir del seu model tridimensional es poden realitzar càlculs exactes sobre les seues perspectives, la seua il·luminació… " i, en segon lloc, permetre representacions dirigides al públic, divulgatives o recreatives, com ja s'ofereixen en museus i centres culturals.

Aquest curs formarà en el disseny tant en dues dimensions com en tres, fins i tot en animació, realitat virtual i realitat augmentada, emprant els més actuals equips electrònics. S'aprendrà, per exemple, a reconstruir tridimensionalment un objecte o estructura a partir de "núvols de punts" obtingudes de dues fotografies planes. No obstant això, també ofereix a l'alumne una perspectiva general de les tècniques de documentació i representació que s'han emprat en el passat, inculcant-li el respecte pels mètodes tradicionals i fent-li reflexionar sobre els límits ètics a les intervencions virtuals. Així mateix, s'estudiaran les etapes fonamentals de la història de l'arquitectura i l'urbanisme mediterrani, atès que una gran part dels treballs de virtualització del patrimoni se centren en estructures arquitectòniques. El curs ensenyarà també a realitzar de manera professional pel·lícules i documentals per a difondre els models realitzats.

panell

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464