Saltar apartados

El Museu de la UA lliura els diplomes del XII Concurs de Tallers Didàctics

Premios_Talleres

Alacant, 12 de juny de 2012

1.342 alumnes d'Alacant han pogut apropar-se a la creació artística i als museus

El MUA celebrarà el dissabte, 16 de juny, el lliurament de diplomes del XII Concurs de Tallers Didàctics del MUA, que representa la culminació de vuit mesos de treball, en els quals 1.342 alumnes d'Alacant han pogut apropar-se a la creació artística i als museus.

«Un any més, i ja en són dotze, des del MUA hem volgut acostar l'art contemporani als nostres infants i joves», segons han explicat Reme Navarro i David Alpáñez de l'Àrea Didàctica del museu unviersitari. Un total de 1.342 alumnes de 26 centres educatius han vingut al MUA per a viure una experiència d'aprenentatge entorn de l'art i el museu. D'entre ells, 46 han sigut els seleccionats en aquesta edició.

Per a aquest curs, la proposta educativa ha girat entorn de l'exposició «Processos artístics, Col·lecció MUA». Els tallers didàctics han consistit en una visita guiada a l'exposició i en un treball conjunt a l'aula de tallers.

Durant les visites s’afavoria el diàleg entre els alumnes, el monitor del museu i els artistes, a través de les seues obres. Amb Eusebi Sempere vam aprofundir en la precisió i la meticulositat de la tècnica serigràfica; mitjançant la xilografia, Agustín Ibarrola ens va il·lustrar sobre el tallat de la matriu de fusta; amb Amadeo Gabino, José Gutiérrez i Hans Bruno Fay vam emprendre un viatge al territori de l'esculptura en què vam descobrir esbossos, maquetes i peces definitives; Joan Casellas va plantejar una apropiació de símbols publicitaris que transformava en paisatge; finalment, Elvira Pizano ens va introduir en el camp de la fotografia a través d'una antiga tècnica: la utilització de la goma bicromatada per captar l’empremta dels objectes.

Una vegada explicada l'exposició ens dirigíem a l'aula de tallers. Allí els alumnes havien de plantejar creacions artístiques relacionades amb alguns dels conceptes que s'havien tractat en la visita guiada.

Amb alumnes d'infantil, primària i primer d’ESO ens vam posar a treballar a partir de la serigrafia de Joan Casellas /Paisatge modern/. La nostra proposta consistia a elaborar un paisatge en el qual s’inserien logos de diferents marques publicitàries. Els resultats, com es pot apreciar, són sorprenents. La integració dels diferents elements, la frescor, la imaginació a vessar i la claredat compositiva de les obres seleccionades són una mostra de l'excel·lent treball que els participants van dur a terme durant les diferents sessions de taller.

A alumnes de 5è i 6è de primària, ESO i batxillerat els vam plantejar que dissenyaren una escultura que tractara aspectes importants per a ells: denúncies socials, aficions, homenatges, etc. Per a vincular-ho tot amb el concepte clau que havíem vist en la visita guiada –el procés de creació d'una obra–, el projecte constava de dues fases: un esbós amb llapis i un model en fang a petita escala. Com que es tractava d'una proposta oberta, la diversitat de temes que ens oferiren va ser excepcional. Des de qüestions socials com la igualtat, l'ecologia o la manipulació econòmica i social, fins a aficions com la fotografia, la dansa, els esports o la música. Un compendi d'obres que són el reflex de les preocupacions i interessos dels nostres estudiants.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464