Saltar apartados

La Universitat d'Alacant lliura el Premi Juan Andrés d'Assaig i Investigació en Ciències Humanes a José Villacañas

 

III_Premio_JuanAndrés_1 

Alacant, 15 de juny de 2012

El guanyador va impulsar la creació de la Biblioteca Valenciana de Sant Miquel dels Reis i la Biblioteca Digital Saavedra Fajardo durant la seua època de director general del Libro

El Grup d'Investigació Humanisme-Europa de la Universitat d'Alacant ha concedit el III Premi Juan Andrés d'Assaig i Investigació en Ciències Humanes al catedràtic de Filosofia José Luis Villacañas per la seua obra titulada “Dificultades con la Ilustración”.

L'acte de lliurament vaig tindre lloc al Centre Cultural Bancaixa i vaig comptar amb la participació de Jorge Olcina, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, Javier Portús, que vaig presentar l'edició de la seua obra com a guanyador de l’ any passat, i Miguel Catalán, com a conferenciant invitat.

Amb l'obra guanyadora, Villacañas examina els fonaments i l'actual evolució problemàtica de les idees il·lustrades, i avança notablement en la resposta actual a un dels plantejaments cabdals del pensament europeu de les últimes dècades.

El premi és un reconeixement intel•lectual i científic que no inclou dotació econòmica. Comporta l'edició de l'obra en Editorial Verbum en una col·lecció dirigida pel director del grup d'investigació, Pedro Aullón de Haro, catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA.

José Luis Villacañas

Va nàixer a Úbeda (Jaén) el 1955. Actualment és catedràtic d'Història de la Filosofia Espanyola en la Universitat Complutense (des de 2009). També va exercir com a catedràtic de Filosofia Moral a la Universitat de Múrcia i professor de la Universitat de València. És doctor en Filosofia per la Universitat de València. Filòsof, polític i historiador de les idees polítiques i dels conceptes. Gran estudiós de la filosofia alemanya i del pensament polític europeu. De formació kantiana. És autor d'una trentena de llibres, entre els quals predomina l'idealisme alemany. Ha fet dues aportacions molt importants com a constructor i gestor cultural:

- La creació de la Biblioteca Valenciana de Sant Miquel dels Reis mentre era director general del Llibre de la Generalitat Valenciana (1999-2003).

-La creació i direcció de la Biblioteca Digital Saavedra Fajardo de Pensament Polític Hispànic.

Miguel Catalán González

Miguel Catalán González naix a la ciutat de València el 1958. El 1984 redacta la seua tesi doctoral sobre la teoria moral del pragmatista nord-americà John Dewey, que es publicarà més endavant amb el títol de “Pensamiento y acción”, el seu primer llibre. Després d'uns quants anys impartint classe com a professor d'ensenyament secundari, el 1993 passa a exercir l'ensenyament universitari coma professor d'Ètica de la informació en la Universitat CEU Cardenal Herrera. Catalán continua exercint la seua tasca docent en la Facultat de Ciències de la Informació d'aquesta universitat.

Tant en les seues obres d'assaig com de ficció, Catalán investiga la naturalesa humana des d'una perspectiva que podríem denominar indirecta o negativa, basada en el seu interès per l'error, l'engany i la il·lusió.

Després de publicar el “Diccionario de falsas creencias”, el seu llibre potser més conegut és un tractat general sobre l'engany i la mentida titulat “Seudología”, del qual fins ara ha publicat els tres primers volums. La primera d'aquestes tres obres, “El prestigio de la lejanía. Ilusión, autoengaño y utopía”, va obtenir el Premi Juan Gil-Albert d'Assaig i després el de la Crítica Valenciana. El segon volum, “Antropología de la mentida”, que va obtenir el premi Alfons el Magnànim d'assaig, trau a la llum les arrels antropològiques de les arts de l'engany des de les dimensions del llenguatge, la intel•ligència i la llibertat d'elecció humanes. El tercer volum, “Anatomía del secreto”, estudia l'engany defensiu dels individus davant de la necessitat del grup social de controlar la conducta dels seus membres. En l'apartat de ficció, ha publicat les novel•les “Te morirás sin saberlo” i “El último Juan Balaguer”, que va obtenir el Premi de la Crítica Valenciana, els llibres de relats “Sólo por si acaso” i “Breve historia”, entre altres títols que desafien els límits entre els gèneres, com el llibre de paradoxes “El sol de medianoche” o “El manuscrit cremat”, publicat originalment en català.

 

III_Premio_JuanAndres_2

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464