Saltar apartados

La Universitat d'Alacant reuneix a Ibi a investigadors en les relacions entre societat i entorn vegetal

Etnoposter

Alacant, 13 de juny de 2012

La Universitat d'Alacant va a reunir a Ibi a investigadors especialitzats en l'estudi de les relacions de les societats amb el seu entorn vegetal, tema al voltant del que van a desenvolupar-se a partir d'aquest divendres les VI Jornades d'Etnobotànica en Llengua Catalana. L'etnobotánica estudia la utilització de les plantes segons les èpoques i les cultures.

La trobada coordinada pel Museu de la Biodiversitat d'Ibi i l'Estació Biològica de Torretes, està organitzat per l'Ajuntament d'Ibi, l'Institut de Biodiversitat (CIBIO) de la UA i la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. Se celebrarà durant els dies 15 a 17 de juny en l'en el Teatre Rio d'Ibi i inclourà una excursió botànica a l'Estació Biològica Torretes, en el Parc Natural de la Font Roja.

En el seu transcurs, prop d'un centenar d'investigadors tractaran sobre els usos tradicionals de les plantes (i tambien animals malgrat el titule) dins de l'ambito linguistico català i zones limítrofes.

Segons explica el professor de la UA Segundo Ríos, director de l'Estació Biològica Torretes/Museu de la Biodiversitat i coordinador d'aquesta trobada, "l'accelerada perduda de coneixement tradicional, associada a l'abandó de les zones rurals i a l'envelliment de la poblacion, sobretot en zones marginals i de muntanya, fa que la recuperació de part dels seus actors principals (informants) d'aquest coneixement, la seua investigació i posterior divulgació a la societat, siguen l'única forma en què podem frenar la seua desaparició completa i definitiva".

"Els estudis etnobotánicos -afig- han sigut i segueixen sent la base del que es denomina "bioprospección", és a dir la busqueda en el coneixement tradicional de la base cientifica per al desenvolupament de nous fàrmacs, biocidas naturals, aliments i altres béns d'interes industrial, que poden contribuir al desenvolupament sostenible de les zones rurals".

El programa d'aquestes VI Jornades d'Etnobotànica en Llengua Catalana inclou temes tals com el paper d'aquesta ciència en la sostenibilitat de zones protegides, la recuperació d'algunes varietats d'herba, l'etnobotánica fòssil, etc. La inauguració se celebrarà a les 18:30 del 15 de juny en la sala de conferències del Teatre Ric d'Ibi.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464