Saltar apartados

La Universitat d'Alacant estudia amb tècniques instrumentals els materials neolítics de construcció a les comarques d'Alacant

 

Est_Neolitico

Alacant, 19 de juny de 2012

Amb l'anàlisi instrumental, la Universitat d'Alacant ha estudiat els materials de construcció emprats durant el neolític a les comarques d'Alacant, cosa que ha permès conèixer el nivell tècnic aconseguit per aquestes societats. L'estudi, presentat en el XII Congrés Nacional de Materials, que va tenir lloc recentment a la UA, apunta als orígens de l'aplicació de la tecnologia de la calç en aquesta zona de la península Ibèrica.

Els autors d'aquest estudi, un equip d'investigadors de l'Institut de Materials i dels Serveis Tècnics d'Investigació de la UA, encapçalat per Isidro Martínez Mira, han utilitzat fragments de materials extrets dels assentaments neolítics de la Torreta-El Monastil (Elda), la pedrera de Benàmer (Muro d'Alcoi) i Galanet (Elx), que presenten patrons de construcció similars. Els científics han seleccionat les tècniques analítiques més adequades a l'estudi de petits fragments, ja que les estructures constructives estudiades, edificades amb entramat de branques i fibres vegetals recobertes per morter de fang, són molt febles.

Els resultats indiquen que aquests materials eren poc resistents a l'erosió, a l'aigua i al pas del temps, però es podien reconstruir sense grans costos de material o combustible. Aquesta condició, juntament amb la situació dels jaciments en terrenys plans, pròxims a cursos fluvials o barrancs, ha fet que la destrucció provocada per l'home haja estat superior a la de jaciments d'altres períodes situats en promontoris de difícil accés. Per aquest motiu només se'n recuperen petits fragments, poques vegades majors de 15 cm. Totes les tècniques d'aquest estudi tenen en comú l'ús d'una quantitat de mostra molt petita, per la qual cosa no és necessari destruir la peça estudiada, n'hi ha prou amb una petita porció, i l'ús dels rajos X (fluorescència i difracció), l'espectre d'infrarojos, l'anàlisi tèrmica i les microscòpies òptica, electrònica i d'escombratge.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464