Saltar apartados

Un investigador de la UA descobreix que la d'Almeria"Carmencita" és la protagonista de la primera pel·lícula censurada en la història de la indústria del cinema

 

Alacant, 19 de juny de 2012

La prohibició va partir del senador Bradley en considerar que l'enregistrament era senzillament repulsiva i degradava a la dona

La pel·lícula que va ser, per vegada primera, objecte de censura en la història de la indústria del cinema torna a tenir com a protagonista a la ballarina espanyola Carmen Dauset Moreno, coneguda com "CCarmencita". Corria l'any 1894.

Dos anys després que l'investigador del Departament de Comunicació i Psicologia Social de la Universitat d'Alacant, Kiko Mora Contreras descobrira la identitat d'aquesta artista, la primera dona que protagonitza una cinta de cinema mut , el professor revela ara que aquesta mateixa ballarina és qui apareix en la primera cinta que va patir censura en la història de la indústria del cinema.

La protagonista de les dues pel·lícules citades amb anterioritat, Carmen Dauset Moreno naixia a Almeria en 1868. De nom artístic "Carmencita", va ser encunyada del cantaor alacantí "Rojo L'Alpargatero", un dels impulsors principals dels cantes miners de la Unió (Múrcia). La cinta recuperada i objecte d'investigació per part del professor Kiko Mora, es troba en el National Fairground Arxive de la biblioteca de la Universitat de Sheffield (GB), dins de la col·lecció privada donada per George Williams, fotògraf britànic que la va exhibir en la Fira d'Hull a la fi del segle XIX .

Segons Habita, després de realitzar un acare entre aquesta cinta i la ja coneguda de "Carmencita" que es troba en la Biblioteca del Congrés a Washington, és aquesta nova pel·lícula, i no l'altra, com es pensava fins ara, la que va anar per primera vegada objecte de censura en la història de la indústria del cinema.

Els professors Charles Musser (Universitat de Yale) i Vanessa Toulmin (Universitat de Sheffield) ja havien presentat aquesta segona pel·lícula, al costat d'altres de l'època, en Li Giornate del Cinema Mute de Sacile (Itàlia) en 2006.

La història de la censura de la pel·lícula succeeix en el municipi costaner d'Asbury Park, New Jersey, el 13 de juliol de 1894. John Schwerin, un jove exhibidor de pel·lícules d'origen alemany, havia convidat al fundador de la ciutat, el senador James A. Bradley i a l'alcalde, Frank Tingues Broeck, perquè veren les possibilitats del nou invent arribat a la ciutat. Segons Kiko Mora, la descripció que, de la pel·lícula, realitza la premsa de l'època no deixa lloc a dubtes sobre la identificació d'aquesta segona presa com aquella que inaugura la censura cinematogràfica. Segons les mateixes fonts, el senador Bradley va dir que la pel·lícula "no era adequada per a l'entreteniment dels quals allí estiuejaven" i la va considerar "senzillament repulsiva. Degrada a la dona. No crec que una dona, excepte para el seu marit, s'haja d'exhibir d'aquesta forma". El film de "Carmencita" va ser prohibit, però no va ser l'únic. Els resultats ampliats de la investigació es publicaran pròximament.

Segons Habita, la presa censurada es va realitzar en l'estudi Black Maria de Thomas A. Edison en West Orange. És més que probable que es gravara el mateix dia que la pel·lícula ja coneguda, en la setmana del 10-16 de març de 1894, però té alguns detalls significatius que la fan inconfusible. El ball de "Carmencita", diferent en l'evolució, està filmat també en plànol general curt, però a una distància de càmera alguna cosa major i té un final tancat, a diferència de l'altra presa, abrupte i inconcluso. Es reprodueix, doncs, un ball sencer en vint segons, la durada usual de les preses en aqueix moment, i acaba amb un plànol de l'artista en pose relaxada. És probable també que fóra aquesta pel·lícula la que es va exhibir en l'estrena del kinetoscopio en un local d'Oxford Street a Londres, a l'octubre de 1894.

Tal com ja va assegurar el professor en una fase anterior de la investigació, la protagonista de la pel·lícula que es custodia en la Biblioteca del Congrés és la d'Almeria Carmen Dauset Moreno, qui va obtenir una fama sense precedents als Estats Units entre 1889 i 1895. El professor va publicar la seua investigació anterior sobre la figura d'aquesta ballarina en la Revista Lumière, situada en l'adreça http://www.elumiere.net/exclusivo_web/carmencita/carmencita_on_the_road.php

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464