Saltar apartados

L'escriptora iraniana Chahla Chafiq participa en la UA en la presentació del llibre Cap a una democràcia àrab

Chahla_ Chafiq

Alacant, 4 de Juny de 2012

Obra de Josefina Bueno, arreplega veus i experiències de 4 dones musulmanes

Exiliada a París des de 1982 després d'anys en la clandestinitat per la seua oposició al règim dels ayatolás, l'escriptora i sociòloga iraniana, Chahla Chafiq, participa dimarts que ve, dia 5 de juny, en l'acte de presentació de Cap a una democràcia àrab. Veus de dones musulmanes l'últim llibre publicat per la professora Josefina Bueno.

L'obra publica per primera vegada en espanyol textos que parlen de l'emergència d'un islam polític i que analitzen com la intromissió de la religió en l'esfera pública "instrumentalitza a les dones i les converteix en signes visibles de la seua ideologia", explica la fins ara vicerectora, que adverteix de "la confusió, l'orientalització i els marcats estereotips" que sotmeten a la dona àrab-musulmana.

Publicat per Edicions Bellaterra dins de la col·lecció "La biblioteca del ciutadà" que dirigeix Manuel Delgado, el llibre arreplega textos de quatre dones procedents de països àrabs: l'escriptora, lingüista i investigadora algeriana Latifa Ben Mansour, l'advocada també algeriana Wassyla Tamzali, la historiadora tunecina Latifa Lakhdhar i l'esmentada Chahla Chafi, que estarà present en l'acte de presentació per a parlar de la seua experiència personal.

Segons Josefina Bueno, totes elles es declaren "feministes de cort universal" i reclamen "una veu diferent i, en alguns casos, dissident, en el panorama polític i social tan convuls" dels seus països d'origen.

L'acte de presentació, que tindrà lloc en la Seu Ciutat d'Alacant de la UA a les 20 hores, explicarà també amb la participació la ciberfeminista tunecina i doctoranda en Estudis de gènere per la Universitat de València, ZeinebTuimi, així com de la directora de la Seu Universitària, Catalina Iliescu que serà qui present l'acte.

Aquesta és la primera ocasió que Chahla Chafiq visita Espanya. Autora de diversos llibres de ficció, novel·les i assajos sobre la caiguda del règim del Sha i l'arribada al poder de l'aiatol·là Jomeini. L'article de Chafiq seleccionat per Josefina Bueno per a aquest llibre es titula "El vel de les dones, espill màgic de la modernitat mutilada", és la primera vegada que es publica en espanyol. En el seu treball planteja una anàlisi acadèmica i filosòfic entre la tradició àrab i la francòfona. Per a ella, que reflexiona sobre el lloc que ocupa el religiós en el polític i les interaccions que açò planteja, el vel és l'espill d'un dels majors conflictes sociopolítics que han recorregut la història de l'Iran del segle XX. Chafiq considera que l'escriptura és el seu refugi, el seu "exili existencial".

Quant a Zeneib Tuimi, ha treballat com a gestora de xarxes socials a casa Mediterraneo. És autora de diverses publicacions sobre el paper que han jugat les xarxes socials en les revoltes àrabs, principalment en la revolució tunecina, i molt abans d'aquestes, com a mitjà de canvi utilitzat pels joves cibernautes per a canviar la realitat, trencar amb les censures mediàtiques i construir un món més just.

Josefina Bueno considera imprescindible "entaular un diàleg entre una i una altra riba" amb l'única fi "de la conquesta de les llibertats i la seua conservació". Destaca "la fragilitat de la representació pública de les dones" i reivindica el seu paper en les xarxes socials que van motivar les revoltes dels països àrabs. Bé els demana que siguen coprotagonistas de les revoltes i dels canvis socials perquè "a més de protagonistes seran les principals afectades".

En una de les cites del llibre %u2013obra de l'assagista i periodista francesa Caroline Fourest- Bé resumeix l'essència del seu estudi: "El laïcisme no ha de confondre's amb l'antirreligioso, la igualtat amb la uniformitat, la integració amb l'assimilació, ni la nació amb la tradició. La raó i no la passió serà nostra millor consellera".

Cartell_Josefina_Bueno

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464