Saltar apartados

La Universitat d'Alacant inaugura el Jardí de les Roques

jardin_roques

Alacant, 11 de maig de 2011

El vicerector d'Infraestructures, Espais i Medi Ambient de la Universitat d'Alacant, Vicente Montiel, i la degana de la Facultat de Ciències, Nuria Grané, han inaugurat avui al matí el Jardí de les Roques, en homenatge pòstum a Jesús Esteban Caracuel, professor de Paleontologia i vicedegà de la Facultat de Ciències de la Universitat d'Alacant. El Jardí de les Roques de la Universitat d'Alacant va ser una proposta del professor Caracuel, un projecte que va iniciar l'any 2010 amb l'objectiu de mostrar al públic en general i als estudiants l'excepcional varietat litològica d'Espanya.

El Jardí de les Roques és un espai didàctic en què apareixen representats diferents tipus de roques d'Espanya, tal com ha afirmat Vicente Montiel en la seua intervenció inaugural, «unes roques que constitueixen materials de treball d'un alt valor per a estudiants de totes les carreres de ciències, així com per als d'algunes enginyeries i arquitectura, ja que inclouen una gran varietat d'exemplars entre els quals s’inclou alguna matèria primera per a la construcció».

Entre els exemplars de roques exposades en el Jardí podem trobar una mostra de pedra bateig que es troba no solament en construccions característiques de la nostra zona com el mateix rectorat, sinó que ha sigut utilitzat en edificis tan coneguts com el palau de Linares, l'edifici de Telefònica a la Gran Via de Madrid o la mateixa catedral de l'Almudena. També forma part del jardí la magnífica roca de Roig Alacant i altres exemplars que representen l'alt valor geològic de la nostra província i de tota la zona que constitueix la serralada Bètica, com són les roques representatives de l'escull messinià de Santa Pola o del vulcanisme del sud-est peninsular, les dolomies bretxoides del Marrón Imperial de Iecla, l'ònix calcari també de les serres de l'altiplà Jumella-Iecla, els espeleotemes de les pedreres de la Romana, les peridotites de la regió muntanyenca de Ronda, o l’algeps selenític de Sorbas.

En l'actualitat, en la seua primera fase, consta de tretze exemplars de roques de la serralada Bètica proporcionades per l'Ajuntament de Santa Pola, Bateig Piedra Natural, SL, Levantina, The Natural Stone Company, Minas de Saint Gobain Placo Ibérica i Jose Luís Reyes.

Montiel ha volgut posar l'èmfasi en el seu discurs en el concepte de campus didàctic, ja que el Ministeri d'Educació pren aquest criteri com a índex d'excel·lència per a valorar les universitats espanyoles en el seu Programa de Campus d'Excel·lència. «És el concepte de campus necessari per a desenvolupar completament l'EEES», ha afirmat el vicerector.

Una vegada inaugurat el Jardí de les Roques, el professor José Antonio Pina ha guiat els assistents en el recorregut pel jardí per a oferir-los una completa explicació sobre l'origen i composició de les roques. Al final del recorregut, la viuda del professor Caracuel ha descorregut una placa commemorativa amb el nom de l'homenatjat a títol pòstum, que a partir d'avui serà de manera permanent al Jardí de les Roques.

jardin_roques2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jardin_roques3

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464