Saltar apartados

Eleuterio Gandía descobreix una història inèdita de la patrona de Villena publicada en 1760

Eleuterio

Alacant, 15 de maig de 2012

L'obra, escrita pel metge villenense Francisco Cerdán, estava dins d'un tractat mèdic

El polifacètic investigador villenense Eleuterio Gandía ha descobert una història de la Verge de les Virtuts datada més d'un segle abans de la primera història coneguda fins al moment, escrita en 1854 per José de Zapater i Ugeda. La troballa sorgeix arran de les investigacions realitzades per Gandía sobre el metge villenense Francisco Cerdán, a qui recentment li acaba d'atribuir la primera història escrita del municipi, datada en 1754.

La història de la patrona de Villena havia passat desapercebuda per trobar-se dins d'un tractat mèdic titulat %u201CDissertació físic mèdica de les virtuts medicinals, usos i abusos de les aigües termals de la vila d'Archena%u201D, obra de Cerdán que va ser publicada en 1760 gràcies al mecenatge de Luis Antonio de Mergelina i Muñoz, un sacerdot villenense abat de Sant Feliu de Girona en aquell moment. Segons es desprèn de la investigació, l'única condició que va posar l'Abat és que la publicació es dedicara a %u201Cpropagar i moure el desig a la devoció a María Santíssima de les Virtuts%u201D. I així ho va fer Cerdán que en diversos moments del tractat sobre les virtuts medicinals, es refereix a la Verge com a divina metgessa i màxima virtut medicinal %u201Cde les quals gaudeixen moltes fonts en l'Univers, dotades pel nostre Diví Creador, per al remei de les nostres malalties%u201D. En aquest sentit, Cerdán es pregunta i respon: %u201C¿No és també evidentíssim que María Santíssima de les Virtuts, és la inesgotable font, la Divina Theriaca, la universal Panacea, per a tota contagiosa dolència i altres malalties que ens escometen?%u201D.

Aquests i altres desvetllaments inèdits sobre la patrona del municipi seran abordats per Eleuterio Gandía en la conferència que tindrà lloc divendres que ve, dia 18 de maig en la Casa de la Cultura de Villena. Organitzada per la Seu Universitària en col·laboració amb l'Ajuntament de Villena i la Casa de la cultura, la conferència, que porta per títol Historia de la Verge de les Virtuts. La versió de 1760, s'iniciarà a les 20'30 hores i comptarà amb la participació de Ginés Pardo, sacerdot villenense, membre de la Comissió Diocesana Fe i Cultura que serà l'encarregat de presentar la ponència i al seu autor.

Segons Eleuterio Gandía, l'obra de Cerdán està escrita en una època %u201Cen la qual la representativitat en la vida local de la Verge de les Virtuts, és pràcticament nul·la ja que roman relegada en el plànol profà pel que fa a l'antiga patrona de la ciutat, la Verge de les Neus%u201D, que era venerada com a patrona de la ciutat des dels temps del primer Marquesat de Villena fins a l'últim terç del segle XV, i la devoció del qual va tornar a acréixer-se a la fi del segle XVII encoratjada principalment pels anomenats %u201CClavarios de la Confraria de la Gran Reina dels Ángeles María Santíssima de les Neus, patrona més antiga de la ciutat%u201D.

D'altra banda, segons les hipòtesis que es desprenen de la investigació, és possible que José de Zapater i Ugeda coneguera de l'existència de la versió de Cerdán i fins i tot, que li servira d'inspiració.

A més, Gandía destaca que l'obra de Cerdán està escrita %u201Camb un llenguatge propi del Barroc%u201D i, per tant, -explica- %u201Cplagat de metàfores, al·legories i epítets ampulosos, complementats amb l'ús recurrent de cultismes, proporcionant el conjunt una bellesa de la qual manquen les obres posteriors%u201D.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464