Saltar apartados

La Universitat d'Alacant porta la moderna tecnologia a l'art de fer recortables

 

Recortables

 

Alicante, 15 de maig de 2012

Les modernes tecnologies també han arribat a la vella pràctica de fer recortables. Un laboratori de la Universitat d'Alacant utilitza una màquines governada per ordinador amb làsers potents capaços de tallar el material per a la construcció de maquetes i prototips per a projectes relacionats amb l'arquitectura i, en general, amb l'expressió gràfica.

Es tata del Laboratori d'Arquitectura i Computació (LAC), del departament d'Expressió Gràfica i Cartografia de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat d'Alacant. Aquest laboratori es defineix a si mateix com un observatori atent a totes les innovacions i contribucions en el camp de la investigació digital aplicades a la investigació arquitectònica. S'ha especilizado en la fabricació de models i prototips mitjançant tècniques de computació i l'ocupació d'un utillatge especialitzat.

Descriu Juan Carlos Castro, coordinador d'aquest laboratori al costat del també professor de la UA Miguel Mesa, que es tracta també d'un centre documental i una plataforma de participació en esdeveniments relacionats amb les computadores i Internet per a promoure les noves tecnologies en l'arquitectura. Peça clau del seu equip és una màquina de control numèric CNC, que pot tallar tant en làmines amb esculpir per fresat. Actua sobre materials ni duros ni metàl·lics: escuma de poliuretà, plàstics, fusta... Per exemple, pot tallar planxes de metacrilat de fins a 20 mil·límetres de grossor per mitjà d'un làser, o se li poden acoblar maduixes per a actuar com un torn i donar forma en volum a objectes diversos.

En el LAC, en equips informàtics comuns un programari especial interpreta els dibuixos i els converteix en instruccions per a la màquina de cort. Les dimensions màximes de les planxes que accepta la màquina són de 80 per 100 centímetres i la seua precisió de 0,1 mm li permet executar models molt complexos, que poden ser tant prototips a escala com a objectes grandària real. Per exemple, igual permet construir la maqueta d'un edifici que mostrar el relleu d'un terreny, o fins i tot fer un objecte directament per al seu ús. El laboratori explica a més amb un petit taller en el qual executar el muntatge final

Actualment els seus serveis s'ofereixen a la comunitat universitaira, especialment a alumnes perquè construïsquen amb ella maquetes i models per als seus projectes de carrera, tant d'arquitectura com d'enginyeria o altres branques. En els seus dos anys d'activitat en laboratori ha organitzat ja una diversa oferta de cursos, des de prototipado en cartó a disseny per paràmetres, edició en tres dimensions o geometria avançada.

Indica Juan Carlos Castro que, encara que actualment s'està ingroduciendo un nou concepte en la producció, que és la relació directa entre la fabricació i l'usuari, fins i tot que la mateixa persona puga fabricar-se objectes per a si mateix (per exemple un peu de llum). Fins a poden utilitzar-se equips d'aquestes característiques per a proveir de senzills pertrechos, com a elements per a tendes de campanya, en situacions d'emergència. Així, el Laboratori d'Arquitectura i Computació està relacionat amb el Fab Lab de l'Institut Tecnològic de Massachusetts, una iniciativa vinculada a ONGs internacionals per a proporcionar aquest tipus de serveis en països d'economia no desenvolupada.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464