Saltar apartados

La Universitat d'Alacant acull la presentació de la primera guia d'estil per a periodistes sobre persones majors

Cartell_Guia_de_estil

Alacant, 23 de maig de 2012

A la Seu d’Alacant, amb la participació d'UPUA, la Xarxa Europea EAPN-ES i la Xarxa EAPNCV

"L'objectiu és que els mitjans de comunicació oferisquen una imatge més realista de les persones majors". Per a això, un grup multidisciplinari de professionals, investigadors i membres de diverses associacions de majors integrades en la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social en l'Estat Espanyol ha dut a terme la primera guia d'estil per a periodistes sobre persones majors, que es presentarà demà, dijous dia 24 de maig, a la Seu Universitària d'Alacant.

L'acte, que es durà a terme a les 19.00 h, ha sigut organitzat per l'esmentada Xarxa Europea, la Xarxa Eapncv i la Universitat Permanent de la Universitat d'Alacant. La presentació de la guia s’emmarca en els actes organitzats amb motiu de l'Any Europeu de l'Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional, que se celebra en 2012. Segons la directora de la Universitat Permanent de la UA, Conxa Bru, "bona part dels objectius de la guia coincideixen en la línia de treball i investigació que desenvolupa des de fa anys l'Observatori de Majors i Mitjans de la UPUA. Per això, fem aquesta acció conjunta".

L'acte consistirà en una taula redona, que comptarà amb la participació de Sonia Márquez Sánchez, presidenta de la Xarxa per la Inclusió EAPN-CV; Nuria Tendeiro, periodista i editora de VLC Social especialitzada en temes socials, i Irene Ramos Soler, professora de la UA, doctora en sociologia i investigadora de l'Observatori Majors i Mitjans de la UA. El periodista, professor de la UPUA i membre de l'Observatori de Majors i Mitjans Jordi Sánchez Navas serà el moderador.

Aportacions necessàries

Segons s’afirma en el pròleg, la guia s'ha creat "per a tots aquells que volen comunicar la realitat de les persones majors de manera objectiva, sense estigmes ni prejudicis". Així mateix, "pretén transmetre la diversa realitat de les persones majors i promoure el voluntariat i la participació social, des d'una mirada que contribuïsca a la inclusió social de les persones d'edat avançada i els reconega com a ciutadanes i ciutadans actius".

La guia recull dades concloents i propostes terminològiques per als professionals dels mitjans de comunicació i ofereix solucions als periodistes interessats a tractar aquests temes. "No és el nostre propòsit transmetre una imatge idealitzada de les persones majors, de fet, aquestes idealitzacions també són prejudicis que neguen aspectes de la realitat. Ser major no és una experiència única, implica moltes realitats diferents, que exigeixen formes de comunicar adequades a aquesta diversitat". Conseqüentment, es recomana als mitjans de comunicació que informen sobre les persones majors comptant amb elles i oferint la realitat diversa de les seues experiències vitals. La guia demana que es pose en valor l'aportació que les persones majors poden fer al seu entorn i es done visibilitat als problemes a què s'enfronten en la vida quotidiana. De fet, al final de la guia, hi ha una detallada guia d'associacions vinculades amb els seus interessos, problemes i inquietuds.

La guia, que es pot descarregar en línia a través de la pàgina web de la UPUA i compta amb el finançament del Ministeri de Sanitat, Polítiques Socials i Igualtat.

La xarxa impulsora

L'European Anti Poverty Network - EAPN (Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social) és una coalició independent d'ONG i altres grups involucrats en la lluita contra la pobresa i l'exclusió social als estats membre de la Unió Europea. Aquesta coalició va ser creada al desembre de 1990 per organitzacions que treballaven dins de la Unió Europea amb persones que viuen en situació de pobresa i exclusió i ha esdevingut un òrgan de consulta per al Consell d'Europa. Així mateix, EAPN, que és fundadora de la Plataforma Europea d'Acció Socia i està compromesa en l'eradicació de la pobresa i l'exclusió social, treballa per permetre que aquelles persones que pateixen la pobresa i l'exclusió social puguen exercir els seus drets i deures i trenquen l’aïllament; situar aquestes dues qüestions en el centre dels debats polítics de la Unió Europea és el seu objectiu.

La Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social en l'Estat Espanyol treballa per a traslladar aquest objectiu a la realitat espanyola i incidir en les polítiques públiques, tant a nivell europeu com estatal i autonòmic. EAPN-ES naix en 1991 i es refunda en 2004 com a xarxa d'ONG compromeses en la inclusió social de persones que pateixen pobresa i exclusió social. Actualment està composta per 18 xarxes autonòmiques, entre les quals es troba, la Xarxa per la Inclusió Social de la Comunitat Valenciana, on podem trobar organitzacions tan diverses com fundacions, federacions, associacions locals, sindicats i ONG autonòmiques i locals i 15 entitats d'àmbit estatal, totes de caràcter no lucratiu i amb un component comú: la lluita contra la pobresa i l'exclusió social. Entre els nostres objectius hi ha la implantació d’un mètode de treball en xarxa per a treballar de manera conjunta i conjuminar esforços per a la consecució de majors i millors resultats en la lluita per l'eradicació a Espanya de la pobresa i l'exclusió social. EAPN-ES és una organització horitzontal, plural i independent.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464