Saltar apartados

Conspiranoia en una nova edició de Maig Negre de la UA

Maig_negre

Alacant, 29 de maig de 2012

Espies i conspiracions en la Seu

El cinema i la novel·la d'espies i conspiracions és una de les variants menys estudiades del gènere negre, malgrat el seu gran èxit popular. El crim com a complot polític, espionatge entre estats, conspiracions, organitzacions secretes, empreses d'assassins a sou... i tot en l'era d'Internet.

Maig Negre 2012 se submergeix en el subgènere de la "Conspiranoia", amb espies, analistes, sicaris%u2026 en cinema i literatura. Per a fer-ho compta amb destacats novel·listes i experts en la matèria: Alejandro M. Gall, David C. Hall, Claudio Cerdán, Ricardo Bosc, Santiago García Tirat, Francisco J. Ortiz i Mariano Sánchez Soler.

Dirigit per Mariano Sánchez Soler i Francisco J. Ortiz, aquesta nova edició del cicle Maig Negre, comptarà amb la presència , entre uns altres, de l'escriptor i cap de la Policia Local de Gijón (Astúries), Alejandro M. Gall, autor d'Assassinat en el Kremlin, premi García Pavón de novel·la negra 2011; de l'escriptor David C. Hall, autor de Barcelona Skyline, premi Getafe de novel·la negra 2011; així com de l'editor i escriptor, Ricardo Bosc; i els escriptors Claudio Cerdán i Santiago García Tirat.

A més, durant el cicle, que se celebra del 30 de maig al 2 de juny, també es projectaran en VOSE les pel·lícules El Bon Pastor, dirigida per Robert De Niro, amb Matt Damon, Angelina Jolie i Alec Baldwin; L'últim testimoni, d'Alan J. Pakula, amb Warren Beatty i Paula Prentiss; L'espia que va sorgir del fred, de Martin Ritt, protagonzizada per Richard Burton.

Les sessions se celebraran en la Sala Rafael Altamira de la Seu Ciutat d'Alacant. En aquesta edició han col·laborat la Llibreria 80 Mons, d'Alacant, i el Centre d'Estudis Ciutat de la Llum.

 

PROGRAMA

Dimecres 30 de maig

19.00 h.

"EL GRAN COMPLOT. ASSASSINS I ESPIES DE NOVEL·LA CRIMINAL". Conferència de Mariano Sánchez Soler.

20.00 h.

LA NOVEL·LA NEGRA COM A NOVEL·LA HISTÒRICA. Trobada amb ALEJANDRO M. GALL (Escriptor i cap de Policia Local de Gijón), autor d'Assassinat %u201Cen el Kremlin%u201D, premi García Pavón de novel·la negra 2011.

Presenta: Mariano Sánchez Soler.

 

Dijous 31 de maig

19.00 h.

"TRUSTNO1. LES TEORIES DE LA CONSPIRACIÓ I LA SEUA TRANSLACIÓ Al MITJÀ AUDIOVISUAL". Conferència de Francisco J. Ortiz.

20.00 h.

CONSPIRADORS I ASSASSINS A SOU. Trobada amb DAVID C. HALL (escriptor), autor de "Barcelona Skyline", premi Getafe de novel·la negra 2011.

Presenta: Mariano Sánchez Soler.

 

Divendres 1 de juny

18.00 h.

"NEGRA I DIGITAL. EDICIÓ, PROMOCIÓ I CRÍTICA EN L'ERA D'INTERNET".

Amb Ricardo Bosc (escriptor, crític i editor de %u201CCalibre .38%u201D), Claudio Cerdán (escriptor i blogger), Santiago García Tirat (escriptor) i Francisco J. Ortiz (crític i blogger).

19.15 h. "L'origen secret de la CIA".

Projecció: EL BON PASTOR (The Good Shepherd, 2006).

Director: Robert De Niro. Intèrprets: Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin.

161 min.

 

Dissabte 2 de juny

18.00 h. "John li Carré, as d'espies".

Projecció: L'ESPIA QUE VA SORGIR DEL FRED (The Spy Who Came in from the Cold, 1965).

Director: Martin Ritt. Intèrprets: Richard Burton, Claire Bloom, Oskar Werner.

108 min.

20.00 h. "No confies en ningú".

Projecció: L'ÚLTIM TESTIMONI (The Parallax View, 1974).

Director: Alan J. Pakula. Intèrprets: Warren Beatty, Paula Prentiss, William Daniels.

98 min.

 

(Projeccions en versió original en anglès amb subtítols en castellà)

 

Amb la col·laboració de la Llibreria 80 Mons, d'Alacant, i el Centre d'Estudis Ciutat de la Llum.

 

Sala Rafael Altamira.

Seu Ciutat d'Alacant.

 

PARTICIPANTS

Ricardo Bosc (Saragossa, 1964). Autor de les novel·les L'últim avió a Lisboa (Combra, 2000), Mana flors al meu enterrament (Mira, 2007), Suïcidi a crèdit (Mira, 2009) i Qüestió de galons (Literaturas.com Llibres, 2011). També ha participat en antologies de relats, entre elles La llista negra. Nous culpables del policial espanyol (Salt de Pàgina, 2009). És l'editor del blog La Balacera i la revista digital Calibre .38, tots dos dedicats al gènere negre, i el seu web personal és www.ricardobosque.es.

Claudio Cerdán (Iecla, Murcia, 1981). Va publicar dues novel·les fantàstiques (El Déu dels Mutilats i Cicatrius) abans de passar-se al gènere negre. Amb El país dels cecs (Ilarión, 2011) va quedar finalista del Premie Llengua de Drap; ambientada a Alacant, l'ha presentat per tota la geografia espanyola, incloent diverses presons. També ha dibuixat còmics, escrit i dirigit diversos curtmetratges, i en aquests dies té previst publicar la seua primera novel·la per al mercat francés.

Alejandro M. Gall (León, 1962). Comissari-cap de la Policia Local de Gijón, labor per la qual ha sigut distingit amb la Medalla al Mèrit Policial. Llicenciat en Filosofia, Ciències Polítiques i Ciències de l'Educació, la seua passió per la memòria històrica, tant de la revolució russa com de la guerrilla antifranquista espanyola, es reflecteix en la seua obra des d'Assassinat d'un trotskista (Madu, 2004), finalista del Premi de Novel·la Negra Umbriel. Li van seguir Una mina anomenada infern (Laria, 2005) i Última fossa. Revolució del 34: cas obert (2008), protagonitzades per l'inspector Ramalho dóna Costa; Cavallers de la mort (Laria, 2007), Operació Extermini (Edicions B, 2009) i Sis mesos amb el comissari Gorgonio (Laria, 2011). Amb Assassinat en el Kremlin (Rei Lear, 2011) ha obtingut el XIV Premi Francisco García Pavón de Narrativa Policíaca.

Santiago García Tirat (Linares, Jaén, 1967). Dirigeix Periòdic Irreverents, revista digital dedicada a la creació i crítica literària, amb especial atenció als nous corrents narratius. Ha sigut editor de l'antologia Assassinats profilácticos (Edicions Irreverents, 2011). Com a autor ha donat a llum la novel·la Un pres que parlava de Stanislavski (2006) i els relats de Totes les tardes cafè (2009). Durant el present any arribarà a les llibreries la seua novel·la La balada d'Eleanora Aguirre.

David C. Hall (Madison, Wisconsin, 1943). Viu a Barcelona des de 1974, on ha treballat com a professor i traductor. Ha participat en seminaris i donat conferències de literatura, escriptura i gènere negre en diverses universitats, així com en la Setmana Negra de Gijón i Maig Negre. Va publicar tres novel·les policíacas: Quatre dies (1984), No vull parlar de Bolívia (Xúquer, 1988) i Bitllet de tornada (Edicions B, 1990), i una juvenil: L'invent del segle (SM, 1998). Els seus relats han aparegut en revistes i antologies a Espanya, Alemanya i Estats Units, guanyant el premi de relat Setmana Negra en 1991 i el premi literari gastronòmic Pou de la Neu en 2008. La seua última novel·la, Barcelona skyline (Edaf, 2011), ha obtingut el Premi de Novel·la Negra Ciutat de Getafe.

Francisco J. Ortiz (Villena, Alacant, 1976). Professor, escriptor i crític especialitzat en cinema, còmic i literatura de gènere, ha publicat relats i assajos en antologies, revistes i webs especialitzades, i ha col·laborat com a articulista sobre còmic amb editorials com a Norma, Dolmen o ECC. Autor del llibre Fins a on el cinema ens porte (Almed, 2009), compta amb una columna d'opinió en El Periódico de Villena i és responsable del blog Abandoneu tota esperanza.com. Forma part de l'organització d'Unicómic (Jornades sobre Còmic de la Universitat d'Alacant) i dirigeix, al costat de M. Sánchez Soler, Maig Negre.

Mariano Sánchez Soler (Alacant, 1954). Doctor per la Universitat d'Alacant. Estudiós de la transició espanyola i el franquisme, ha publicat els assajos Els fills del 20-N (Temes d'Avui, 1993), Descens als feixismes (Edicions B, 1998), Rics per la pàtria (Plaza i Janés, 2002. Premi Internacional Rodolfo Walsh), Els Franco, S.A. (Oberon, 2003), Els banquers de Franco (Oberon, 2005) i La transició sagnant (Península, 2010); i les novel·les Carn fresca (Edicions B, 1988), Festí de taurons (Plaza i Janés, 1990), Lluny d'Orà (Zoela, 2003), La brúixola de Ceilan (Almuzara, 2007), Per a matar (Almuzara, 2008) i La nostra pròpia sang (Rei Lear, Premi Francisco García Pavón, 2009). Exerceix la docència en el Centre d'Estudis Ciutat de la Llum i la Universitat d'Alacant. El seu últim llibre és Anatomia del crim. Guia de la novel·la i el cinema negres (Regne de Cordelia, 2011).

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464