Saltar apartados

Josefina Bueno: "l'exhibició de la religió instrumentalitza a les dones i les converteix en signes visibles de la seua ideologia"

Cartell_Josefina_Bueno

Alacant, 31 de maig de 2012

El seu llibre Cap a una democràcia àrab. Veus de dones musulmanes, es presenta demà divendres a Villena en un acte de la Seu Universitària

Cap a una democràcia àrab. Veus de dones musulmanes és el títol de l'últim llibre publicat per Josefina Bueno, fins ara vicerectora d'Extensió Universitària de la Universitat d'Alacant, i al seu torn experta en gènere i literatura de dones magrebines. L'obra, que forma part de la col·lecció La biblioteca del ciutadà que dirigeix Manuel Delgado, arriba a les llibreries de la mà d'Edicions Bellaterra i es presenta aquesta setmana a Alacant després del periple de la seua autora per diferents ciutats espanyoles. La primera cita serà el divendres, dia 1 de juny, en la Biblioteca Miguel Hernández de Villena i la segona, el dimarts, dia 5 de juny, en la Seu Ciutat d'Alacant de la UA. La presentació de Villena comptarà amb la participació de Mercès Menor, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Villena, Fernando Ballester, director de la Seu Universitària, que és qui organitza l'acte, i Nieves Ramos, presidenta del Cirerer. L'acte s'inicia a les 20 hores i l'entrada és lliure.

El llibre selecciona textos de quatre dones procedents de diferents països de cultura o tradició musulmanes: l'esmentada Chahla Chafi, iraniana exiliada a París; l'escriptora, lingüista i investigadora algeriana Latifa Ben Mansour, l'advocada també algeriana Wassyla Tamzali i la historiadora tunecina Latifa Lakhdhar. Totes elles es declaren "feministes de cort universal" i reclamen "una veu diferent i, en alguns casos, dissident, en el panorama polític i social tan convuls" dels seus països d'origen. Josefina Bueno considera que aquesta obra "dóna a conèixer en espanyol l'existència de textos de les pròpies dones que parlen de l'emergència d'un islam polític" i que analitzen com la intromissió de la religió en l'esfera pública "instrumentalitza a les dones i les converteix en signes visibles de la seua ideologia". La investigadora adverteix de "la confusió, l'orientalització i els marcats estereotips" que sotmeten a la dona àrab-musulmana.

Josefina Bueno considera imprescindible "entaular un diàleg entre una i una altra riba" amb l'única fi "de la conquesta de les llibertats i la seua conservació". Destaca "la fragilitat de la representació pública de les dones" i reivindica el seu paper en les xarxes socials que tanta rellevància han tingut en les revoltes dels països àrabs. Bé els demana que siguen coprotagonistas de les revoltes i dels canvis socials perquè "a més de protagonistes seran les principals afectades".

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464