Saltar apartados

La Universitat d'Alacant analitza la situació laboral de la dona en els hotels en la Costa Blanca

 

Alacant, 28 de maig de 2012

Més joves que els homes, amb llocs de menor responsabilitat i més exposades a patir desajustaments familiars a causa del seu treball: aquests són alguns dels trets que, segons la Universitat d'Alacant, descriuen la situació laboral de la dona en el subsector de l'allotjament en la Costa Blanca.

Segons un estudi publicat per la revista de l'Institut d'Investigacions Turístiques de la Universitat d'Alacant i del que és autora María Carmen Sigüenza, interessaria que el conveni del sector en la província d'Alacant es modificara amb mesures d'igualtat tant en els nivells laborals com en els salaris, tenint en compte condicions de compatibilitat laboral perquè "es milloren els contractes d'aquestes treballadores, sobre la base de les seues responsabilitats familiars i, per tant, socials. Açò podria generar beneficis per a totes les parts implicades".

Les seues conclusions s'han basat en entrevistes personals en hotels de tres a cinc estels en els municipis de de Santa Pola, Alacant, Benidorm, Altea i Denia. Segons les dades obtingudes el percentatge de dones que es troben dins de l'àrea d'adreça és el 3%; el de recepció, el 70%, i en el de pisos, el 99%.

L'autora conclou que les dones vinculades al mercat laboral de l'allotjament en la Costa Blanca són més joves que els homes i, a partir dels trenta anys, hi ha un fort descens de la seua participació en el mercat laboral, amb predomini de la treballadora sense càrregues familiars i amb nivell mitjà d'estudis, seguit pel nivell superior.

Els llocs de responsabilitat, en requerir més disponibilitat horària, segueixen sent ocupats majoritàriament per homes, ja que les dones entrevistades en els diferents establiments hotelers assumeixen les responsabilitats familiars.

Quant al lideratge, en els establiments es valora molt el treball dels directors, per la seua dedicació i responsabilitat, i les diferències que s'apunten estan basades en la personalitat i no condicionades pels diferents sexes.

Es destaquen així mateix les dificultats en les dones a l'hora de conciliar la vida laboral i la familiar que, a més, arriben a produir desajustaments familiars importants, que en alguns casos acaben en la ruptura de la família.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464