Saltar apartados

José Miguel Viñas, comunicador científic i col·laborador de RNE, inicia l'IX Seminari Historia i Clima de la Universitat d'Alacant

clima

Alacant, 7 de maig de 2012

El comunicador científic i Físic de l'Aire José Miguel Viñas (@Divulgameteo), col·laborador habitual de RNE, en el programa "No és un dia qualsevol", que dirigeix i presenta Pepa Fernández, és el ponent convidat per a pronunciar, el dilluns 7 de maig de 2012, la primera conferència de l'IX Seminari Historia i Clima que se celebra en la Universitat d'Alacant. A les 9:00 hores i en l'Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres, l'especialista en Meteorologia i responsable de la pàgina web www.divulgameteo.es parlarà sobre "El clima de la Terra al llarg de la Història". La seua experiència en predicció meteorològica en el sector privat abasta des dels seus treballs en diferents mitjans de comunicació (televisió, ràdio, premsa i internet), a més de la seua labor docent, havent exercit com a professor de Meteorologia Aeronàutica durant vuit anys. En televisió, ha treballat formant part de l'equip de Meteorologia dels Serveis Informatius d'Antena 3 durant cinc anys. Com a divulgador i informador meteorològic va col·laborar en el programa de Juan Ramón Lucas "En dies com avui".

Un cartell ple d'especialistes de primer nivell en la temàtica sobre clima, naturalesa, risc i desastre participa durant els tres dies 7, 8 i 9 de maig de 2012 en l'IX Seminari Historia i Clima. Amb el títol particular "Clima, naturalesa, risc i desastre. Contribucions recents i propostes d'estudi per a l'Espanya dels segles XVI al XIX", el Seminari serveix de punt de trobada per a la posada en comú dels resultats obtinguts en els estudis pels investigadors vinculats a aquestes matèries.

La persona que més sap d'Espanya sobre vulcanisme històric i terratrèmols a Hispanoamèrica durant els segles XVI al XVIII, Mª Eugenia Petit Breuilh (Universitat de Sevilla) intervé el dilluns 7 exposant els resultats de les seues últimes investigacions. Els anomenats "Manifestos del vi" i el recurs a la religiositat popular per a fer front al desastre en les comarques del sud d'Alacant són fonts molt interessants per a conèixer les oscil·lacions climàtiques a Alacant. Eduardo Bueno, becari d'Investigació de la Universitat Miguel Hernández, i Adrián García Torres, becari d'investigació de la UA, van a presentar els nous estudis entorn d'aquestes fonts tan poc usuals però sí profitoses i que seran objecte de pròxims treballs per part de cadascun d'ells.

Una de les novetats que, dels resultats d'investigacions, es van a fer públiques en la trobada és la que porta el professor de la UA, Cayetano Mas, qui ha estat treballant sobre els epistolarios com a font d'informació climàtica. En concret, presenta la correspondència dels reis Carlos III d'Espanya i el seu germà Felipe de Parma. El catedràtic de la UA Jorge Olcina centrarà la seua intervenció en els primers catàlegs de núvols, que daten dels anys 1.802 el del francès Lamarck, i d'1.803 el del farmacèutic britànic Howard. Olcina explica que la catalogació de núvols que usem en l'actualitat data del segle XVIII. Ambdues exposicions tenen lloc el dimarts en el Saló de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres.

Dos importants problemes motivats per les grans tempestes són objecte de presentació el dimecres 9, de la mà de Pablo Giménez Font i Enrique Giménez. Professor i catedràtic aporten dos estudis sobre com són els corriments de vessant, que poden arribar a engolir poblacions senceres, i les grans riuades de l'Ebre en l'Edat Moderna. El director del grup d'investigació en Història i Clima de la UA, Armando Alberola Romá, va a oferir resultats sobre la manera amb que els responsables polítics gestionaven els desastres durant el segle XVIII a Espanya, plantejant exemples diversos com són les sequeres, inundacions, terratrèmols, fams, epidèmies o plagues.

Que els resultats obtinguts puguen ser d'utilitat o, com menys, moguen a reflexió a l'hora d'aplicar polítiques de prevenció en l'actualitat és la finalitat dels setze anys d'investigacions del Grup d'Història i Clima de la UA. Els seus resultats seran editats en el marc del projecte R+D+I del MICIIN que subvenciona a l'equip de treball, amb el suport del Vicerectorat d'Extensió Universitària de la UA. Alberola aclareix que molts dels fenòmens que analitza el Grup, corresponents a segles passats - així com les seues conseqüències -, se segueixen produint avui dia.

Les sessions es desenvolupen en l'Aula Magna, el 7 de maig de 2012, i en el Saló de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA, els dies 8 i 9 del mateix.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464