Saltar apartados

La UA destaca que les energies renovables creen ocupació, no contaminen i redueixen la factura energètica nacional

 

Alacant, 10 de maig de 2012

L'abandó d'Alemanya de l'energia nuclear en favor de les energies renovables, que està directament lligat a la reducció de la factura energètica d'aquell país i a la creació d'ocupació, posa sobre avís que el futur, econòmicament i energèticament, està en l'ús de les fonts renovables. "Dret al sol i a l'autoconsum" és la taula redona que la Universitat d'Alacant prepara per al Dia Solar Europeu.

 

Ara com ara, l'energia convencional utilitzada a Espanya procedeix, en general, de fonts no renovables i, per tant, contaminants. A més, l'estat espanyol paga un cànon a França per usar el seu cementiri nuclear, cosa que encareix el cost de l'energia. A això hem de sumar que en aquest àmbit el país és molt dependent, ja que ha de comprar el petroli que consumeix i l'urani per a les centrals nuclears. L'energia procedent dels rajos solars és renovable, sostenible i crea milers de llocs de treball directes i indirectes; ajudaria a resoldre problemes com el proveïment energètic, la contaminació o l'atur. Mercedes Ortiz García, professora titular de Dret Administratiu a la Universitat d'Alacant, ho expressa així: "Tenim les bases per a una economia pròspera".

En la monografia La edificación solar (ed. Aranzadi, 2006), Ortiz va tractar l'ús de l'energia solar i el dret a aquesta. Ara vol impulsar l'anomenat dret al sol (la garantia d'accés al sol sense interposicions per a tots els ciutadans), amb la taula redona “Dret al sol i a l'autoconsum”, que tindrà lloc el pròxim 15 de maig, a les 12.30 h, a la sala de graus de Dret, amb motiu del Dia Solar Europeu, una iniciativa del programa Intelligent Europe de la Comissió Europea, que coordina la Federació Europea de la Indústria Solar Tèrmica.

La UA rebrà experts en energia fotovoltaica de diverses empreses i organismes, que tractaran la producció d'energia al mateix lloc on es consumeix (autoconsum), el marc regulatori, el funcionament del sistema elèctric, la generació distribuïda, les energies renovables i les xarxes intel·ligents. A més de Mercedes Ortiz, participaran en la taula Rafael Muñoz Gómez, cap del Servei Territorial d'Energia de la Conselleria d'Economia, Indústria i Comerç; Juan Carlos Brotons Sánchez, director comercial d'Iberdrola Generació, i Demetrio López Sánchez, enginyer especialista en energia fotovoltaica i gerent de Demesol.

Després que el Reial Decret Llei 1/2012, de 27 de gener, suspenguera els procediments de preassignació de retribució i suprimira els incentius econòmics per a noves instal·lacions de producció d'energia elèctrica a partir de cogeneració, fonts d'energia renovables i residus, i mentre esperem la publicació de la nova llei reguladora de les energies renovables, que previsiblement en fomentarà l'autoconsum i, en conseqüència, l'estalvi i l'eficiència energètics, a més del benestar mediambiental i econòmic, el debat sobre les energies es reobri, especialment a la UA, que continua investigant constantment per a aconseguir energies renovables, com ara l'ús d'algues per a la producció de petroli.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464