Saltar apartados

La Universitat d'Alacant serà la primera universitat espanyola a tutoritzar menors amb mesures judicials en programes de reinserció social

Menores1

Alacant, 25 de març de 2011

Acord pioner en l'àmbit d'universitats espanyoles

La iniciativa es posa en marxa gràcies a l'acord signat entre la Universitat d'Alacant, la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania i la Fiscalia Provincial d'Alacant

La Universitat d'Alacant posa en marxa una iniciativa pionera en l'àmbit universitari, gràcies a la signatura d'un conveni de col·laboració que ha sigut rubricat pel conseller de Solidaritat i Ciutadania, Rafael Blasco, el rector de la Universitat d'Alacant, Ignasi Jiménez Raneda i el fiscal en cap de la Fiscalia Provincial d'Alacant, Juan Carlos López Coig.

L'acord té com a objecte fer efectiu el compliment de la Llei Orgànica 5/2000, que regula la responsabilitat penal dels menors, en el seu apartat de realització d'activitats, tasques socioeducatives i prestacions en benefici de la comunitat, per la qual cosa la UA, a través del seu Vicerectorat d'Extensió Universitària, acollirà els menors designats per al compliment d'aquestes prestacions.

El projecte ha sigut presentat avui en la Universitat d'Alacant amb la presència, a més del rector de la UA, Ignasi Jiménez Raneda, del director general de Justícia i Menors, Antonio Gastaldi Mateo, el fiscal superior de la Fiscalia de la Comunitat Valenciana, Ricard Cabedo Nebot, el fiscal en cap de la Fiscalia Provincial d'Alacant, Juan Carlos López Coig, i el fiscal delegat de la Secció de Menors, Carlos Eloy Ferreirós Marcos.

Conselleria, Fiscalia i Universitat d'Alacant seleccionaran conjuntament els menors, que faran una activitat que permeta una solució extrajudicial per al menor i elaborar-ne un projecte socioeducatiu. De la mateixa manera, la Universitat també impulsarà la realització d'estudis d'investigació en aquest camp.

La Universitat d'Alacant és la primera universitat espanyola que participa en aquest programa pilot, per la qual cosa l'experiència es posarà en marxa amb un nombre reduït de menors que desenvoluparan activitats en el Vicerectorat d'Extensió Universitària, concretament en el Servei d'Esports, en la Seu de la Universitat a Alacant i el Museu de la UA, en aquesta primera fase de l'acord, si bé més endavant el programa podria ampliar-se a altres activitats dins de la Universitat d'Alacant.

El rector, Ignasi Jiménez Raneda, s'ha mostrat especialment satisfet amb la posada en marxa d'aquest acord ja que, segons les seues paraules, “aconseguir la integració social i la formació integral de les persones són valors que formen part del nostre pla estratègic i són objectius primordials per a la Universitat d'Alacant. Aquesta és una de les tasques socials més importants que farem des de la Universitat”.

Per la seua banda, Antonio Gastaldi Mateo, director general de Justícia i Menors, ha afirmat en la seua intervenció que “la Fiscalia d'Alacant ha sigut pionera en la posada en marxa d'aquestes mesures de mediació per a menors infractors, per a oferir una solució alternativa que permeta la resolució de conflictes lleus”. Gastaldi, també ha agraït a la Universitat d'Alacant “tot l'esforç personal que ha bolcat perquè aquest projecte es duga a terme”.

El fiscal delegat de la Secció de Menors, Carlos Eloy Ferreirós Marcos, ha finalitzat el torn d'intervencions posant l'accent en el fet que “aquest és un conveni pensat per a menors amb faltes lleus als quals s'aplicaran mesures socioeducatives, per al qual es necessita una xarxa ben sustentada. La UA posa recursos, capital humà i investigació per a fer possible la resocialització dels menors en la seua societat”.

L'acord preveu també la constitució d'una comissió mixta, que durà a terme el seguiment del grau de compliment de les previsions i criteris fixats i farà una avaluació anual de les actuacions practicades i els resultats obtinguts.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464