Saltar apartados

Tabarca, lloc avançat de la Universitat d'Alacant per a estudiar la migració d'aus

Colirrojo

Alacant, 7 de març de 2011

La Universitat d'Alacant ha trobat a Tabarca un lloc privilegiat per a estudiar les migracions d'aus. Forma part d'una estació d'anellament científic en la qual es capturen ocells en el seu trànsit des d'Àfrica i se’ls marca per a permetre el coneixement de les diferents estratègies que usen en els seus moviments migratoris.

Tabarca està integrada dins del projecte internacional Piccole Isole, que a Espanya desenvolupa la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO), i a Alacant, el grup local d'aquesta associació. La Universitat d'Alacant hi participa a través del Departament d'Ecologia i l'Institut Ramon Margalef i realitza l'anàlisi de dades, explica el professor Germán López, representant de la UA en aquesta activitat, que ja s’ha portat a terme els dos últims anys i la nova campanya de la qual, corresponent a aquest any, està en els inicis.

El projecte, en el qual prenen part Itàlia, França, el Regne Unit i el Marroc, a més d'Espanya, compta actualment amb unes 20 estacions situades en petites illes. Ho porta a terme en tots ells la xarxa BirLife, de la qual forma part la SEO espanyola. L'anellament científic, consistent en la col·locació en una pota (tars) d'un anell metàl·lic gravat després d'examinar l'ocell, permet als ornitòlegs tenir bases de dades amb milions de registres en tot Europa, que constitueixen una potent eina per a estudis científics. Si l'exemplar és retrobat es poden conèixer variats aspectes de la seua vida.

Les illes tenen una importància estratègica per a aquests animals com a llocs de repòs, alimentació o refugi, i si són de poca extensió, com Tabarca, amb les xarxes de captura es pot cobrir un percentatge òptim del total del territori.

Després de ser atrapats en llargues malles subjectades verticalment prop de terra i de ser-los col·locada l'anella identificadora, abans de retornar-los a la llibertat s'anoten dades de cada ocell, que inclouen des de l'estimació de l’edat fins a la longitud de l'ala i la cua, el pes, el sexe i altres.

En les campanyes de 2009 i 2010, que es van iniciar a l'abril i han durat dos mesos, s'han capturat a l'illa prop de 1.300 ocells. Els investigadors han pogut constatar que el fenomen migratori es produeix per onades, de manera que es detecten grans diferències en el nombre de captures entre dates pròximes, si bé les dates de major pas són coincidents en els dos anys. Les tres espècies més anellades a Tabarca són el mosquiter groc gros (la més abundant), la cotxa cua-roja i el mosquiter comú. En total s'han capturat exemplars de 40 espècies diferents. Els ornitòlegs pensen que el període de captures s'hauria d'estendre als mesos de març, abril i maig.

En aquesta estació es fan també programes d'educació ambiental amb escolars que participen en les tasques d'anellament. La Universitat d'Alacant, per la seua banda, projecta implicar alumnes de grau i postgrau en l'elaboració i publicació de la informació obtinguda.

 

En la imatge, una cotxa cua-roja ja anellada.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464