Saltar apartados

Els Premis Impuls de la UA reconeixen set idees i projectes empresarials de base tecnològica

premios_impulso

Alacant, 14 de març de 2012

Un total de set propostes, entre idees i projectes empresarials de base tecnològica, han rebut avui els Premis Impuls de la Universitat d’Alacant, que enguany fan la segona edició. El rector de la UA, Ignasi Jiménez Raneda, i el vicerector de Investigació, Desenvolupament i Innovació, Manuel Palomar, han donat a conèixer el nom dels guanyadors, aquest matí al campus, en el transcurs de l’acte de lliurament dels premis.

El jurat dels II Premis Impuls ha concedit tres premis en la modalitat IDEA (3 premis de 1.000 euros) a:

  • Visió i multimèdia en dispositius mòbils
  • Projecte Kenilworth
  • Hermetia Illucens: una solució per a la gestió de residus perillosos en la indústria del calcer

I quatre premis en la modalitat PROJECTE D’EMPRESA DE BASE TECNOLÒGICA (4 premis de 3.000 euros) que han recaigut en:

  • Projecte destinat a oferir solucions al problema del control tèrmic dels sistemes electrònics, mitjançant l’ús de nous materials compostos.
  • NANOSHAPES. Preparació de nanopartícules metàl·liques amb forma controlada.
  • Laboratori de Rendiment i Anàlisi Esportiva (KineticLab)
  • Gas to Materials Technologies (G2MTech)

Els Premis Impuls reconeixen la capacitat emprenedora en ciència i tecnologia i el caràcter innovador d’idees i projectes empresarials sorgits de l’activitat investigadora de la Universitat d’Alacant. Aquests premis van nàixer per a promoure la creació d’empreses de base tecnològica, com a mitjà per a traslladar la investigació  de la Universitat al teixit empresarial.

En la intervenció d'avui, el rector de la Universitat d’Alacant ha volgut destacar el treball dels guardonats i ha assegurat que "aquestes iniciatives han de servir d’estímul a altres grups d’investigació de la nostra universitat, sobretot en moments com l’actual”. Per la seua banda, Manuel Palomar, vicerector de Investigació, Desenvolupament i Innovació, ha comentat “la necessitat de protegir aquest tipus d’iniciatives que promouen la creació d’empreses de base tecnològica des de la Universitat i que han de ser la base del canvi productiu tan necessari”.

Resum tècnic de les idees i projectes guanyadors

MODALITAT IDEA

1- Visió i multimèdia en dispositius mòbils

El projecte presentat per integrants del grup Mobile Vision Research Lab s’enquadra dins del camp de visió artificial i proposa el disseny i la construcció de sistemes que siguen capaços d’interpretar el que estan “veient”, a través d’una o unes quantes càmeres. Al llarg dels últims anys, els integrants del projecte han treballat en diversos projectes de reconeixement i detecció d’objectes, localització i mapatge simultanis o reconeixement de patrons, entre d'altres. (Pablo Suau Pérez, Miguel Ángel Lozano Ortega, Boyán Ivanov Bonev, Francisco Escolano Ruiz, Juan Manuel Sáez Martínez, Antonio Peñalver Benavent )

2- Projecte Kenilworth

El projecte Kenilworth té com a objectiu la caracterització i el desenvolupament d’una configuració de la membrana bilipídica artifical protegida per un gel. Els objectius de la construcció de les membranes són les aplicacions de biosensors electroquímics i el desenvolupament comercial futur dels dispositius. El projecte KENILWORTH pretén aportar noves aproximacions i idees per superar i millorar algunes de les característiques principals que ha de complir un biosensor, com ara la reproduïbilitat i l’estabilitat. (Jesús Iniesta Valcárcel, María Gómez Mingot, Leticia García Cruz, Alicia Gomis Berenguer, Ariadna Brotons Cuevas, Carlos Manuel Sánchez Sánchez)

3- Hermetia Illucens: una solució per a la gestió de residus perillosos en la indústria del calcer.

Es presenta una idea innovadora i ecològica, com a alternativa per al maneig i reducció de metalls pesants que s’utilitzen durant el tractament de l’adob de la pell. La idea es basa en l’ús de l’activitat digestiva de les larves del dípter Hermetia Illucens, que elimina una part important dels metalls pesants de la pell i els transforma en biomassa larval. A més, els metalls que romanen al medi després de la digestió resulten menys contaminants, cosa que en facilita la biodegradació amb altres tractaments biològics. Es tracta d’un exemple d’aplicació de la biotecnologia, basada en l’activitat biodescomponedora de certes espècies de dípters, sobre residus orgànics contaminants o perillosos. A més dels residus de la fabricació de calcer, aquesta tecnologia té potencial per a aplicar-se a la degradació de llots de depuradores i altres residus orgànics contaminants.

(Santos Rojo Velasco, Celeste Pérez Bañón, Ana Isabel Martínez Sánchez, Elena García Gras, Paola Gobbi, Yelitza Velásquez, Nerea Matellanes, Miguel-Ángel Martínez Sánchez, Marcelo Bertazzo)                                                                                                                                                                                          

MODALITAT PROJECTE EMPRESARIAL

1- Projecte destinat a oferir solucions al problema del control tèrmic dels sistemes electrònics mitjançant l’ús de nous materials compostos

Aquest projecte té com a eix central la fabricació de materials compostos d’alta tecnologia, destinats a solucionar el problema del control tèrmic dels sistemes electrònics moderns. Aquests materials permetran l’evolució de la nova generació de components electrònics, actualment limitada per les altes temperatures a què arriben durant el funcionament. La capacitat d’aplicació d’aquests materials cobreix un àmplia gamma d’opcions, entre les quals destaquen les destinades a la generació d’energia, vehicles de baix consum, components electrònics, optoelectrònics i d’electrònica de potència de qualsevol classe. (José Miguel Molina Jordà, Richard José Prieto Alfonzo, Javier Narciso Romero, Enrique Louis Cereceda)

2-Nanoshapes. Preparació de nanopartícules metàl·liques amb forma controlada

L’objectiu de NANOSHAPES és el desenvolupament i comercialització de nanopartícules metàl·liques, amb formes ben definides per a aplicar-les a la química (fonamentalment catalitzadors) i la medicina. Aquestes nanopartícules són capaces de millorar en moltes aplicacions l’eficàcia de les nanopartícules sense formes definides, per un augment d’activitat, selectivitat o per altres canvis de les propietats d’aquestes. Així doncs, el projecte NANOSHAPES aporta noves solucions i productes de nanotecnologia als sectors, empreses i grups o centres d’investigació relacionats amb el sector químic i la medicina. (Enrique Herrero Rodríguez, Francisco José Vidal Iglesias, José Solla Gullón, Antonio Aldaz Riera, Vicente Montiel Leguey i Juan Miguel Feliu Martínez)

3-Laboratori de Rendiment i Anàlisi Esportiva (KineticLab)

KineticLab naix per a ser un centre referent d’anàlisi i suport als equips nacionals i internacionals, esportistes i persones en general que, pel fet de practicar activitats físiques, necessiten l’assessorament d’un centre interdisciplinari que millore, previnga, tecnifique, guie i done suport al seu esforç diari, de manera científica i sistemàtica. KineticLab ofereix també l’assessorament i la gestió eficaç dels recursos a particulars, empreses, institucions i col·lectius que tinguen interès en l’àmbit de la salut, l’activitat física, l’esport i la planificació esportiva.

(José Antonio Pérez Turpin, Juan José Chinchilla Mira, Eliseo Andreu Cabrera, Concepción Suárez Llorca, Marcelo A. Jove Tossi )

4- Gas to Materials Technologies (G2MTech)

Gas to Materials Tecnologies SL (G2MTech) és una empresa derivada de la Universitat d’Alacant, sorgida al Departament de Química Inorgànica i constituïda al juny de 2011. L'objectiu és dissenyar, construir i comercialitzar sistemes automàtics d’anàlisi d’adsorció química i adsorció física, per a l’estudi de materials adsorbents i catalitzadors, amb mètodes estàtics i dinàmics. Aquests sistemes són equips d’alta precisió especialitzats, que treballen amb gasos ultrapurs, sistemes d’alt buit, sistemes de control de cabals d’alta precisió i mesurament de pressió i temperatura amb les últimes tecnologies disponibles. Els seus principals clients seran centres d’investigació, universitats i empreses on es fa control de qualitat i I+D+I en l’àrea de l’adsorció i la catàlisi.

(Diego Cazorla Amorós, Enrique Gadea Ramos, Ángel Linares Solano, Francisco Rodríguez Reinoso)

 Components del jurat:

President:

-Manuel Palomar Sanz, vicerector de Investigació, Desenvolupament i Innovació.

Vocals:

-Carlos Castillo Márquez, regidor d’Ocupació de l’Ajuntament d’Alacant.

-Iván Sempere Massa, president de Fundeun.

-Rosana Perán Bazán, presidenta de l’Associació Valenciana d’Empresaris del Calcer.

Secretària:

-Ana Echeveste Tellería, directora del Servei de Gestió de la Investigació i Transferència de Tecnologia.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464