Saltar apartados

La Universitat d'Alacant anima al fet que es reprenga la restauració de l'església de Tabarca

Església_Tabarca

Alacant, 30 de març de 2012

Els estudis realitzats per la Universitat d'Alacant i els treballs de restauració de l'església de Tabarca han permès descobrir els "secrets ocults" d'aquest temple, alguns reveladors del passat de la illa. El director d'ells afirma que han de reprendre's les obres de rehabilitació que es realitzaven fins a fa alguns anys, i que han donat origen a diverses troballes.

Aquests estudis han permès des de constatar que el conjunt arquitectònic forma part del sistema de recollida i emmagatzematge de les aigües pluvials bàsiques i necessàries per a la supervivència del poblat, a descobrir criptes existents sota el sòl del temple. Els ha dut a terme Andrés Martínez Medina, professor d'Expressió Gràfica de la UA i sotsdirector d'Arquitectura de la seua Escola Politècnica, que ha dirigit tant l'aixecament gràfic com la redacció del projecte de restauració i les obres fins ara executades.

El dibuix de plànols de l'Església-cementeri de Sant Pere i Sant Pablo en l'illa de Nova Tabarca, iniciats en 1998 i encara no conclosos, unit als posterior inici de la restauració, ha propiciat algunes troballes rellevants. Indica Andrés Martínez que sota les pedres d'aquest temple i la seua casa parroquial "hem descobert moltes veritats, secrets ocults que ara afloren per al nostre enriquiment i el del nostre patrimoni".

Els treballs realitzats han permès comprovar que que església i casa parroquial formen un únic conjunt arquitectònic, fins i tot vinculat amb el sistema de defenses del poblat de la illa a través de les muralles. El temple era, a més, cementeri, com demostren les tres criptes oposades en el subsòl, una per a personatges més destacats, sota l'altar, i altres dos per als tabarquinos. També es va poder constatar que la delicada estructura de les cintres de coberta no era un element que procedira de la tradició constructora local o nacional, sinó que era fruit de les investigacions en nous materials i sistemes de càlcul i comportament d'estructures que llavors s'estaven assajant a París.

S'ha descobert així mateix que les cobertes de l'església i de la casa parroquial arreplegaven les seues aigües i les conduïen, en alguns casos mitjançant baixants i col·lectors de peces ceràmiques embotides en les seues fàbriques de pedra, cap a l'aljub de la pròpia plaça.

"Per a redactar el projecte de restauració va ser necessari un aixecament precís i minuciós ja que pràcticament no es disposava de cap documentació gràfica, els documents gràfics localitzats només oferien pistes, però no donaven una base documental suficient com per a escometre el treballs de restauració", assenyala el director del projecte.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464