Saltar apartados

La Universitat d'Alacant guia a centenars d'alumnes de secundària en recorreguts geològics per zones de la ciutat

Geoyin

Alacant, 6 de març de 2012

Uns 400 estudiants de secundària participen en els dos recorreguts de "yincana" pel Cap de l'Horta i Platja de Sant Joan que, organitzats per la Universitat d'Alacant, els permeten ampliar la seua formació en geologia amb observacions directes de la naturalesa.

Aquesta iniciativa, denominada Geoyincana, la desenvolupa el Departament de Ciències de la Terra i del Medi ambient de la UA. El primer recorregut es va dur a terme la passada setmana, el dia 29 de febrer, i demà dimecres 7 de març es repeteix amb el mateix itinerari i amb altres participants. Durant ells, els estudiants han de realitzar observacions i interpretar els trets geològics en 18 parades, ajudats per una quinzena de monitors %u2014professors del departament i alumnes d'últims del grau de Geologia%u2014 i competir resolent alguns problemes i exercicis. Compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i l'Associació Espanyola per a l'Ensenyament de les Ciències de la Terra (AEPECT). Està coordinada pel professor de la UA Pedro Alfaro.

Encara que al principi el nombre d'inscrits superava el miler, la jornada de vaga estudiantil de la passada setmana i la suspensió d'activitats extraescolars per part dels centres ha limitat el nombre de participants a uns 400 deº 4 d'ESO i 1º de batxillerat d'11 centres.

Durant el recorregut, els alumnes realitzen observacions amb lupa de grans d'arena. destriant els casos en què es tracte d'organismes o coneixen dels seus monitors el temps en què es van formar diverses roques (en el Cap de l'Horta, entre 8 i 10 milions d'anys en uns casos i 100.000 anys en uns altres). També estudien els estrats del Miocè, es familiaritzen amb la seua superposició i comproven la discontinuïtat del registre geològic. Cerquen fòssils i han d'intentar identificar-los, i coneixen les raons de l'aspecte dentat de la costa de la zona i les fractures de les seues roques, entre altres detalls geològics.

Els organitzadors assenyalen que no es pot concebre l'ensenyament de la geologia sense una dedicació important al contacte directe amb la naturalesa; "no obstant açò %u2014indiquen%u2014 evidenciem que les activitats de camp amb contingut geològic són cada vegada més escasses en l'ensenyament secundari". En aquest sentit el mateix departament de la UA organitza també anualment el Geolodía, una jornada destinada a divulgar la geologia de punts de la província entre el gran públic.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464