Saltar apartados

Arqueòlegs de la Universitat d'Alacant condueixen i expliquen el dissabte Libisosa en la seua XV Jornada de Portes Obertes

Jornades_Libisosa

Alacant, 25 de novembre de 2011

L'adreça científica de l'excavació arqueològica de Libisosa, formada pels investigadors de la Universitat d'Alacant José Uroz Sáez, Antonio M. Poveda Navarro i Héctor Uroz Rodríguez, i l'Ajuntament de Lezuza organitzen la XV Jornada de Portes Obertes, que se celebra el dissabte 26 de novembre de 2011, amb la finalitat d'adonar de les novetats esdevingudes sobre Libisosa en aqueix període de temps.

El jaciment de Libisosa té una extensió superior a 30 hectàrees que alberguen restes arqueològiques a diversos nivells, corresponents a l'època prehistòrica, ibèrica oretana, romana i medieval. Les excavacions van començar l'any 1996, i des de llavors s'han inventariat prop de 140.000 peces, quedant encara aproximadament el 90 % del jaciment per descobrir.

De les actuacions dutes a terme en 2011 destaca l'engegada de la Col·lecció Museográfica en el mateix municipi de Lezuza, finançada per la Conselleria de Cultura: Es tracta d'una col·lecció que, amb un disseny molt innovador, alberga una selecció de prop de 200 peces pertanyents a la fase ibèrica del jaciment, englobat en la regi oretana, i que posen l'accent en la rellevància d'aquest enclavament com a eix vertebrador de la mateixa i com a centre neuràlgic d'època antiga en l'actual província d'Albacete.

A més, enguany s'ha dut a terme l'obra de cubrición de l'edifici singular oretano. El projecte naix gràcies al finançament de l'Obra Social de Cajasol, i l'objectiu compliment és doble, afectant tant a la protecció i preservació de les estructures ibèriques, com a la seua correcta i segura exposició al públic. L'edifici oretano, excavat entre les campanyes de 2005 i 2008, va haver de pertànyer a un membre destacat de l'oligarquia libisosana de l'Ibèric Final, és a dir, de fa 2100 anys, immersa ja en un avançat procés de romanització. Es tracta, possiblement, d'una de les estructures ibèriques millor conservades de tota la Península. Està pendent de la seua consolidació definitiva i de la instal·lació d'alguns elements museográficos, com a panells explicatius, per la qual cosa encara no és visitable, però s'obrirà al públic excepcionalment per a aquesta Jornada de Portes Obertes.

La posada en valor de l'edifici oretano, al costat de l'obertura de la Col·lecció Museográfica permanent, representen un salt qualitatiu importantíssim en la musealización, visitabilidad i posada en valor del ric conjunt patrimonial que alberga el jaciment de Libisosa, actuant com a punt de partida de les noves actuacions que estan per venir.

La campanya d'excavació amb estudiants voluntaris de les universitats d'Alacant i de Castella-la Manxa i de l'Escola Superior de Restauració de Barcelona ha tingut lloc entre finals de juliol i principis d'agost passat. Actualment, s'està duent a terme una intervenció de neteja i condicionament amb vuit treballadors finançats per la Direcció general de Cultura.

La Jornada de Portes Obertes és un compromís anual que adoptem amb la societat i s'ha programat per al dissabte 26 de novembre, a partir de les 10.00 hores. La recepció serà en el Centre Sociocultural Agripina, on es projectarà un audiovisual explicatiu del jaciment i es podrà visitar la Col·lecció Museográfica. A continuació, es procedirà a la visita guiada al jaciment.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464