Saltar apartados

Investigadors de la Universitat d'Alacant desenvolupen metodologies que permeten controlar la forma de diferents tipus de nanopartículas

nanoparticulas

Alacant, 24 de novembre de 2011

Controlant el nanomundo


Investigadors de la Universitat d'Alacant han desenvolupat diferents medotologíes que permeten preparar nanopartículas metàl·liques amb forma controlada, permetent així optimitzar les seues propietats per a diferents aplicacions (metgesses, biològiques, energètiques, òptiques o catalítiques), mitjançant procediments que pocs investigadors controlen en el món.

Aquestes metodologies han sigut dissenyades pels doctors José Solla Gullón i Francisco José Vidal Iglesias, investigadors pertanyents a l'Institut Universitari d'Electroquímica de la Universitat d'Alacant, dins dels grups d'investigació que dirigeixen els catedràtics Juan M. Feliu i Vicente Montiel.

Per a posar-nos en context, explica l'investigador José Solla, una nanopartícula és un material la grandària del qual deu estar comprès entre 1 i 100 milionèsimes de mil·límetre (1-100 nanómetros) segons acaba d'establir la Comissió Europea. Per a tenir una millor idea, una nanopartícula és una estructura almenys unes 1000 vegades més xicoteta que el grossor d'un cabell humà, amb la peculiaritat fonamental de ser un objecte que mostra propietats diferents depenent de la seua grandària, forma i composició.

El que fan aquests investigadors és preparar nanopartículas de metalls preciosos, fonamentalment or, platí, pal·ladi i plata amb una enorme varietat de grandàries, des de cúmuls de pocs àtoms, fins a nanopartículas de grandàries molt diverses, amb diferents formes (esferes, poals, tetraedres, octàedres, barres, etc.), és a dir, amb geometria controlada, i que segons la forma que tenen, es poden destinar a diferents aplicacions. Per exemple, en biotecnologia i medicina, les nanopartículas d'or s'estan emprant tant com a marcadors cancerígenos com per a dirigir fàrmacs cap als òrgans o cèl·lules desitjats. En el cas de les nanopartículas de platí, les aplicacions són molt diverses, per exemple, s'empren com electrocatalizadores en sistemes generació d'energia (piles de combustible) per a sistemes portàtils (ordinadors, telèfons, etc.) o com a catalitzadors per a processos químics i electroquímics d'interès.

El control de la forma de les nanopartículas metàl·liques és un dels aspectes més nous i està de radiant actualitat científica ja que, només en aquesta última dècada, s'ha aconseguit un vertader control sobre aquest aspecte. De fet, i donada la dificultat a aconseguir un control en la forma de les mateixes, %u201Cfins avui, existeixen escassos productes comercials basats en nanopartículas metàl·liques amb formes controlades, i és per açò que els estudis realitzats en aquest camp estan sent exclusivament duts a terme per grups o centres d'investigació capaces de sintetitzar per si mateixos aquest tipus de nanomateriales%u201D, afig Solla Gullón.

Durant aquests últims anys, en l'Institut Universitari d'Electroquímica han desenvolupat diferents protocols per a la preparació de diferents nanopartículas metàl·liques amb formes controlades pel que han adquirit una gran experiència en la preparació d'aquest tipus de sistemes aportant noves solucions i productes a aquells sectors, empreses, grups i centres d'investigació interessats a implantar nous sistemes basats en nanotecnologia en els seus processos productius, o bé en els seus estudis científics.

 

Peu de foto: Nanopartículas d'or esfèriques i nanobarras d'or, que actuen com a marcadors cancerígenos

 

nanoparticulas2

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464