Saltar apartados

Colofó per a l'any Enric Valor en la Universitat d'Alacant

Simposi_Valor

Alacant, 7 de novembre de 2011

La Universitat d'Alacant ha acollit els dies 4, 5 i 6 de novembre de 2011 el Simposi Enric Valoramb motiu de la celebració del Centenari del naixement de l’escriptor i lingüista Enric Valor i Vives. La cita, que ha significat el colofó de tot un any d’activitats commemoratives, ha estat organitzada pel Departament de Filologia Catalana de la UA amb la col·laboració de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, l'Institut d’Estudis Catalans, l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, els vicerectorats d'Extensió Universitària i Tecnologia i Innovació Educativa, el Servei de Promoció del Valencià, l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) i les facultats de Filosofia i Lletres i d'Educació de la UA.

Si la trobada es plantejava com una aproximació a aquest multidisciplinari autor a càrrec d'alguns dels més prestigiosos especialistes en cadascun dels aspectes proposats, ha acabat sent una veritable caixa de sorpreses on s’han compartit troballes, iniciatives i projectes rabiosament espectaculars i innovadors en relació amb l’estudi i la divulgació  de l’univers valorià. La presidenta de la Comissió de l’Any Enric Valor en l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, ha estat la responsable d’encetar les sessions acadèmiques i ha fet balanç de l’Any Valor. Tot seguit, el prestigiós lingüista Josep Martines ha analitzat des de perspectives inèdites «El model de llengua d’Enric Valor». L’escriptor Víctor Gómez Labrado ha aportat reveladores «Notes per a la biografia pendent d’Enric Valor». Jaume Albero ha desvelat noves claus simbòliques de les «Coordenades espaciotemporals en les rondalles d’Enric Valor». El catedràtic de la UA Enric Balaguer ha parat sobre la taula la importància d’Aitana en l'obra de Valor amb «La novel·lística d’Enric Valor: Aitana com a espai simbòlic». Óscar Pérez Silvestre ha descobert i ha analitzat un document inèdit sobre el procés de censura a l’obra d’Enric Valor en «L’ambició d’Aleix i la censura: història de l’expedient 3322-59». Rafael Beltran Llavador ha posat en evidència els múltiples referents de la mitologia clàssica que poblen les Rondalles valencianes en «Entre bruixes, làmies, herois i gegants: personatges mítics i clàssics en les rondalles d’Enric Valor». I l’investigador Josep Daniel Climent Martínez ha compartit amb els participants els resultats més rellevants del llibre que acaba de publicar sobre «Enric Valor. Estudi i compromís per la llengua».

A més, el Simposi s’ha distingit per comptar amb les intervencions de persones que van conèixer en vida Enric Valor, com és el cas de Joan Senent Moreno, fill del qui va ser amic i col·laborador d’Enric Valor, Joan Senent Anaya; o també la seua editora, entrevistadora i amiga, Rosa Serrano Llàcer, que dissabte va tancar les sessions  acadèmiques: unes sessions en què —també això mereix ser remarcat— no ha faltat el caliu humà de la mateixa família de l’escriptor, representada pel fill, Enric Valor Hernàndez i la seua dona; la filla M. Dolors Valor Hernàndez; i la néta, Lluïsa Gea Valor, professora de Filologia Anglesa en la Universitat Jaume I de Castelló.

De més a més, cal destacar, entre les novetats del Simposi, la inauguració del nou Portal Enric Valor, dins la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives, a càrrec de la mateixa directora, Llúcia Martín (amb estudis, documents digitalitzats, materials gràfics i recursos didàctics). I la presentació del projecte «Enric Valor poliglota», feta pel director de l’Ivitra, el catedràtic Vicent Martines, que respon al repte de la internacionalització de l’obra valoriana amb la traducció de les seues cèlebres rondalles al castellà, l’alemany, l’anglés, el francés, el grec, l’italià, el portugués, el polonés i el romanés.

Per últim, el diumenge dia 6 els professors organitzadors de la UA, Vicent Brotons i Joan Borja (coordinadors d’un equip també integrat pels investigadors Dari Escandell, Anna Francés i M. Jesús Francés), es van responsabilitzar d’una ruta literària per la serra de Castalla fins al mas de Planisses, considerat simbòlicament l’epicentre del laberint geogràfic que Valor recrea en la seua obra literària. A través d'aquest camí van aprofitar per a explicar rondalles que Valor situava en paisatges concrets i definits.

El Simposi Enric Valor ha estat, així doncs, el tancament esplendorós a tot un any d'actes dedicats a la figura de l'il·lustre castallut, que, a més, va fer estudis de perit mercantil en l'antiga Escola de Comerç (un dels gèrmens de l’actual Universitat d’Alacant), i és doctor honoris causa per aquesta mateixa institució des de l'any 1999. El lloc de celebració és l'Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA.


Per una Fundació Enric Valor

Una de les conclusions potser més singulars del Simposi Enric Valor, aprovada amb l’aplaudiment unànime dels més de dos-cents congressistes que omplien l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres, ha estat la de reivindicar la necessitat de constituir una Fundació Enric Valor, amb seu a la casa natal de Castalla (actualment propietat de la Generalitat Valenciana), i participada amb un màxim d’entitats culturals i institucions públiques involucrades en l’estudi i la divulgació de l’obra d’Enric Valor.

 

Simposi_Valor2

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464