Saltar apartados

La mostra "Canigó, un llegat de llibertat i d'independència" s'inaugura a la sala Aifos de la UA

canigo

Alacant, 7 de novembre de 2011

El pròxim 9 de novembre s’inaugura a la sala Aifos de la UA la mostra Canigó, un llegat de llibertat i d’independència. L’acte se celebrarà a les 11.00 hores, amb una taula rodona en la qual participaran el fundador de la revista Xavier Dalfó, la directora de la revista a partir de 1972 i escriptora Isabel-Clara Simó, Josep Massot i Muntaner i Francesc Pérez Moragón. L’exposició ha sigut organitzada pel Vicerectorat d’Extensió Universitària i el Servei de Promoció del Valencià.

La revista Canigó va nàixer l’any 1954 a la població catalana de Figueres impulsada per un grup de joves amics amb inquietuds culturals i polítiques. La revista, independent del Movimiento i de l’Església, va representar en aquell moment un alè d’aire fresc i de llibertat enmig de l’opressió del règim franquista. Els pensadors, estudiosos i artistes de Figueres que hi començaren a escriure feien crítica de teatre, de cinema, de llibres; publicaven entrevistes a personalitats de l’àmbit de la cultura i dedicaven una atenció especial a les arts plàstiques.

De la mà del seu fundador, Xavier Dalfó, i de la directora de la revista a partir de 1972, Isabel-Clara Simó, Canigó va passar en els seus quasi trenta anys de vida de ser una revista mensual que portava el subtítol Literària- Cultural- Esportiva, a convertir-se en un Setmanari Independent dels Països Catalans. Durant aquest trànsit, i a pesar de les multes, de la pressió de la censura i dels segrests d’alguns números, Canigó va anar incorporant la llengua catalana en les seues pàgines i va anar consolidant-se com una plataforma d’opinió i de debat intel·lectual oberta, i molt atenta, al que s’esdevenia tant als nostres països com al món, com podem comprovar en aquesta mostra de portades de la revista.

Canigó va representar una opció informativa progressista i radical en termes polítics i culturals, i va ser la publicació catalana més receptiva dels corrents independentistes. En les seues planes, a més, podem trobar les firmes de gran part de la intel·lectualitat catalana. La mostra s’exhibirà fins el 28 de novembre.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464