Saltar apartados

Primer premi ICIRA per a una investigació de la UA i l'Institut Bernabeu sobre els efectes que els derivats de la marihuana causen en els espermatozoides

joadejuan

Alacant, 11 de novembre de 2011

El catedràtic de la UA Joaquín de Juan i el seu equip han aportat amb aquest treball dades rellevants en el tractament de la reproducció assistida.

El professor Joaquín De Juan Herrero, catedràtic de Biologia Cel·lular de la UA, i el seu equip d'investigadors del Departament de Biotecnologia de la UA i del Departament de Biologia de la Reproducció de l'Institut Bernabeu, han obtingut el primer premi ICIRA (Merk Serono) en la categoria Aportació de dades rellevants en el tractament de la reproducció assistida pel treball titulat «Distribució dels receptors neuronals dels cannabinoides (CB1 i CB2) en l'espermatozoide humà: implicació en la seua mobilitat». Aquest premi és un dels més destacats en el camp de la medicina reproductiva nacional.

La investigació ha estudiat els efectes dels cannabinoides (substàncies derivades de la marihuana) i endocannabinoides (produïdes pel nostre organisme), sobre la fertilitat masculina i ha verificat que es produeixen importants modificacions en el comportament i en la funció dels espermatozoides sota l'efecte dels cannabinoides.

Segons les dades obtingudes, aquestes substàncies tenen un important efecte sobre el moviment de l'espermatozoide: disminueixen la seua mobilitat progressiva i augmenten la proporció d'espermatozoides immòbils, de manera que són incapaços de fertilitzar l'ovòcit femení. A més, provoquen un increment prematur de la seua reacció acrosòmica (és a dir, la reacció necessària per a introduir-se en l'ovòcit) i disminueixen així la capacitat fertilitzant de l'espermatozoide humà. Finalment, també s'ha observat una marcada i significativa disminució de la viabilitat de la cèl·lula germinal masculina.

Aquestes troballes obrin noves perspectives en la investigació sobre la capacitat fecundadora de les cèl·lules germinals masculines que permetran conèixer millor els complexos mecanismes de la fertilització humana i també desvelar la influència de molts factors exògens (fàrmacs, drogues, disruptors endocrins, etc.) sobre aquesta petita cèl·lula tan complexa malgrat la seua senzillesa aparent.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464